Translate

Faceți căutări pe acest blog

vineri, 10 august 2012

Trandafiri bolnavi

Trandafirii ne-au uimit prin frumusetea lor in aceasta vara ...s-au intrecut in flori frumoase ,elegante si parfumate.
Dar seceta si caldurile exagerate au avut tributul lor....au aparut boli neasteptate  atat prin evolutie,cat si prin diversitate si rapiditatea cu care s-au extins nu numai la trandafiri ci si la pomi.
Am rupt cateva frunze bolnave si le-am dus la un magazin de fitosanitare,al unei doamne foarte informata si pasionata de horti/viticultura.
Am aflat cu ocazia aceasta ca trandafirii nostri bolnavi aveau nusculite pe dosul frunzelor,numite generic "trips"...si ca meniul sa fie complet aveau si un soi de mana...deci era vorba de un atac sever.
Mi-a recomandat un atac cu Mospilan+Sulfomat,atat la trandafiri cat si la copacii fructiferi....si am extins stropirea preventiva si la citrici(care din cauza aerului foarte uscat sunt atacati si acestia de insecte.....revenim in alt post).
Am curatat bine trandafirii bolnavi de frunzele atacate(carora le-am dat foc),si am stropit si solul de la baza trandafirilor cu acest amestec.
Singura problema a fost ca a doua zi a plouat serios,si a spalat frunzele ,inlaturand tratamentul.Acum am citit pe plic ca timpul optim de actiune al insecticidului este intre 12-24 ore...sa speram ca si-a facut treaba.Oricum peste 7-10 zile voi repeta tratamentul.
De la un alt pasionat de trandafiri am aflat ca si trandafirii se prasesc,pentru aerisirea sistemului radicular superficial.
De asemenea,inafara de ingrasamantul granular Compo,pe care noi il folosim la trandafiri Domnul Trandafir...il voi numi de acum incolo.... face si o fertilizare foliara odata pe luna cu Cropmax.
Poza pe care am postat-o apartine unei iubitoare de trandafiri,dar mi-am permis sa o public,cu speranta ca autoarea nu se va supara pe mine,si va fi de ajutor  celor care,ca si noi , se confrunta cu  aceasta parazitoza multipla a trandafirilor.

2 comentarii:

Marian spunea...

Ploia nu are cum sa afecteze tratamentul daca aceasta a venit dupa o zi.
Da, Cropmaxul te scuteste de o gramada de belele, si nu numai la trandafiri. Recomand sticla de 1 litru - e mult mai avantajoasa in ceea ce priveste pretul (1 milion si ceva, pe cand cea de 100 ml e 200.000 Ron). Si vei avea si pt legume, pomi si vie.
Stai linistita, trandafirii au o putere de regenerare fantastica. Da-le apa si fa-le tratamentul si vei vedea ca daca vara aceasta se prelungeste vor inmuguri si imboboci din nou

Codrina spunea...

Multumesc Marian pentru sfaturi....foarte bine venite!