Translate

Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 25 iulie 2012

Se coc rosiile

Au inceput sa se coaca rosiile.Intr-adevar,sfaturile primite,de a rari udatul vara,in perioada coacerii au avut rezultate.
Le ud odata pe saptamana ,si in solutie adaug si Borocal,sau Nicasol(multi dintre vecini se plang ca varful rosiilor se innegreste).
Am mancat de doua ori salata de rosii cu rosii Heirloom,cele cherry au fost mai harnice,dar din pacate rosiile cherry -rosii,cumparate ca rasad din piata nu au fost stralucite....sunt acre.In schimb rosiile cherry galbene,luate de la acelasi vanzator de rasaduri sunt delicioase,foarte dulci(am pastrat seminte pentru la anul).
Alte rosii cherry care mie imi plac teribil sunt Principe Borghese...foarte bune,coaja nu foarte groasa,aciditate    redusa,moi.....delicioase intr-un cuvant.
In poza este o rosie Heirloom(noi o numim rosie mare de la Mirela)...o minunatie....

miercuri, 18 iulie 2012

Rosii

Rosiile noastre din soiurile Heirloom-cresc ,cresc si tot cresc dar nu dau semne ca ar vrea sa se coaca.....
Ieri eram la "un bob zabava si la o discutie" cu un om mai in etate,care toata viata a gradinarit pe la tara....
Cum ma plangeam eu ca astept sa se coaca rosiile alea mari,si ce le mai ingrijesc,si le ud in fiecare zi,uneori de doua ori pe zi.....m-a oprit din povestit si mi-a spus...."nu le mai udati si se vor coace"...cum sa nu le ud....asa fac de trei ani incoace...udate bine sera sau dimineata in fiecare zi,si inainte si dupa ploaie stropite cu zeama bordeleza.....
Se pare ca udate asa de mult ele cresc,se dezvolta  dar se coc mai tarziu.....
 
Tomatele sunt adaptate la seceta ,mai ales daca sunt ingropate mai adanc......
De astazi raresc programul de udat de doua-trei ori pe saptamana...unuii din amicii mei sugerau sa le ud odata pe saptamana cu furtumul abundent.....Eu raman la varianta clasica...apa din butoi ,calduta...asa cum am facut pana acum ....
Alte persoane se plang de invazia graurilor care le-au stricat rosiile care dadeau sa se inroseasca...noi nu am avut probleme de genul asta...dar vom agata printre rosii CD-uri scoase din uz.....culoarea stralucitoare si miscarea acestora nu prea este pe placul pasarilor si a graurilor in special.....

sâmbătă, 7 iulie 2012

Gradina noastra

Dupa munca ,udat seara de seara(acum am inceput sa udam dimineata),prasit,stropit...se vad primele roade....
Mai avem vreo trei saptamani pana mancam primele rosii,dar ne laudam ca am mancat din gradina noastra dovlecei,ceapa verde,verdeturi-patrunjel,marar,si fasole verde subtire...cea de arac mai are pana isi arata roadele....

 Este o vara uscata,secetoasa,majoritatea micilor si marilor gradinari se plang de invazii de paianjen rosu la ardei si vinete-noua aceaste micute bestii ne-au atacat trei dintre lamai si brugmansiile.
Nu am avut incotro si am stropit .....am facut un preparat ecologic.....reteta o gasiti aici....
http://www.ehow.com/list_6629376_natura ... trees.html
Este o reteta bio...facuta din sapun de casa,soda,alcool,ulei vegetal.....
Sper sa functioneze.....
Trandafirii s-au umplut de purici,la fel si pomii...am recurs la stropirea cu Calypso.....ultima varianta.....
Pomii nu au fructe,furtuna aceea puternica ce a fost insotita de inundatii a scuturat merele din pomisori....
Poate la anul ne vom bucura de fructe....


Si in final o mancare de fasole verde facuta cu legume de la noi din gradina...exceptie facand rosiile.....






duminică, 1 iulie 2012

Invazie de furnici


Anul acesta ne confruntam cu un fenomen nou...invazie de furnici in casa...daca uiti o firmitura pe masa,pe blat,sau pe jos....furnicile sunt prezente imediat....de cateva zile a devenit deranjant pentru ca nu este una-doua....
Pentru ca avem pisica care misuna peste tot,nu putem folosi insecticide.....am incercat sfaturi din batrani cu lamaie mucegaita.....nu prea a mers....
Ieri ,vecina mea draga mi-a dat si solutia....zat de cafea ,uscat,fara zahar....
Am lasat zatul de cafea la uscat pe cateva servete de bucatarie,si am incercat.....functioneaza!!!!
Cum este vorba aceea din batrani..."cine nu are un batran sa si-l cumpere"?
Si daca tot vorbim de zatul de cafea...sa-i enumeram si alte moduri de utilizare:


 "Ingrasamant" pentru legume! Fermierii au descoperit aceasta interbuintare care le-a asigurat cele mai frumoase produse agricole: rosii, morcovi, pepeni. Zatul de cafea adauga vitamine, minerale si nitrogen solului, imbunatatind calitatea legumelor si protejandu-le de "nvazia"insectelor.
 
Nu permite raspandirea cenusii din soba/semineu! Inainte sa evacuam cenusa, imprastie putin zat de cafea proaspat. Acesta nu va permite cenusii sa se raspunadeasca in aer.

Improspateaza culoarea maro a  garderobei! Daca hainele noastre de toamna sunt in culori maronii le putem folosi de cafea si zat la spalare.

Brunetele isi pot clati parul cu cafea! De asemenea, acest procedeu foloseste si pentru persoanele cu parul roscat in nuante inchise, reimprospatand culoarea parului.

 Exfoliant-putem folosi  zatul de cafea in ritualul nostru zilnic de ingrijire a pielii. Deoarece indeparteaza celulele moarte si stimuleaza productia de noi celule, zatul de cafea tonifica pielea. Amestecam ulei de masline cu gel de dus.

Odorizantul perfect pentru frigider! Este foarte simplu, trebuie doar sa punem zatul de cafea intr-un recipient si sa-l depozitezi in frigider. Va elimina mirosurile deranjante!
 
Body scrub-Amesteca 1/2 cana de zahar brun, 1 lingura de extract de vanilie, 1 lingurita de scortisoara, 1/8 cana ulei de aloe vera cu zat de cafea proaspat. Maseaza corpul si fata, apoi indeparteaza cu apa calduta.

  Curatarea scrumierei- imprastie putin zat si foloseste un prosop pentru a curata scrumul de tigara. Apoi, se spala cu apa fierbinte.

  Foloseste zat de cafea la prajituri-Daca amestecam putin zat de cafea cu 1/2 cana zahar, 1/2 cana malai si apa cat este necesar poti sa obtii o coca delicioasa.