Translate

Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 15 august 2012

Program de gradinarit pentru toamna 2012

Pentru ca temperaturile caniculare total atipice pentru vara care este pe sfarsite  si au dat agricultura si implicit roadele gradinutei noastre de legume peste cap,am urmat sfaturile unei  doamne ing. horticultor extrem  de pasionata de agricultura.
Aceasta vara a fost un fiasco pentru morcovi,fasole verde,fasole cataratoare , mazare , capsuni .Prin urmare,voi semana primavara foarte devreme(in luna martie )fasole,mazare,radacinoase,pentru ca in luna iunie sa avem recolta si sa prinda temperaturi mai normale.
Culturile care au fost compromise in acest an le-am mutat pentru toamna.Asa ca in luna iulie am semanat fasole fideluta,mazare,marar,patrunjel,castraveti.Au rasarit frumos,si sunt bine dezvoltati.
15 stoloni din capsuni i-am luat din gradina si i-am plantat in rigole la balcon,unde soarele este puternic doar vreo 2-3 ore pe zi.In primul an cand ,cand casa era in constructie am avut capsune in rigole si s-au dezvoltat foarte bine.
  Dintre celelalte leguminoase,rosiile s-au dezvoltat frumos,nu am avut probleme cu mana,dar fructul a fost mult mai mic comparativ cu anii trecuti si ne-am confruntat cu crapare(dovada absentei calciului din sol).Motiv pentru care am adaugat saptamanal in apa de udat Nitrat de calciu.Acest produs a fost foarte bun si pentru ardei carora li se strica varful si se facea maro(patarea maronie este tipica pentru carenta de calciu din sol).
  De asemenea,la ardei am mai invatat ca bunicii praseau de noua ori ardeii si vinetele in timpul sezonului ...explicatia?Ardeii au sistem dublu de radacini-orizontale si pivotante-neprasiti,sunt irigate numai radacinile orizontale si cele verticale raman uscate,astfel se explica si faptul ca frunzele se pleostesc,desi sunt bine udati.
Vinetele am sa le pun in ianuarie pentru rasad,astfel ca in luna mai sa fie mult mai bine dezvoltate decat au fost anul asta.De asemenea ,la anul as vrea sa pun numai vinete albe de al caror gust sunt foarte incantata.
Planuri...planuri...
Sanatosi sa fim si le-am face pe toate!

duminică, 12 august 2012

Dulceata de rosii

Veti spune...iar ciudatenii?
Da ...este ciudat,dar cum se face dulceata de gogonele verzi,de ce nu s-ar face si de rosii coapte?
Aceasta reteta mi-a fost data de o cunostinta de la Iasi,care este foarte priceputa in ale bucatariei....
Trebuie sa recunosc este delicioasa si foarte aspectuoasa.
Am folosit pentru inceput 1 kg de rosii coapte,dar mai tari(din soiul Roma sau San Marzano)
Punem la fiert o cratita cu apa,intepam rosiile in partea opusa cozii in cruce,nu foarte adand,le dam drumul in apa 1 minut,si apoi le scoate si le clatim intr-o sita,sub jet de apa foarte rece,astfel incat sa ramana tari.
Cand s-au racorit,le scoatem pielita,le curatam miezul cu seminte,si pulpa o taiem in cubulete de 1 cm.
Se cantareste pulpa si se adauga aceeasi cantitate de zahar,si o pastaie de vanilie taiata in doua,sau zahar vanilat.
Am folosit un plic de gelfix.
Prepararea este cea specifica preparatelor cu Gelfix-inscris pe plic.
Se pune la borcane sterilizate.

vineri, 10 august 2012

Salata de vinete..fierte

Acum doua zile ,mama mi-a spus ca a citit undeva ca salata de vinete fierte este mult mai dietetica si mai usor digerabila,decat cea clasica...cu vinete coapte.
Incerc sa mananc dietetic dupa ce am fost operata de colecist,si salata de vinete,trebuie sa recunosc,ca,desi imi place teribil,nu imi prieste intotdeauna.
Astazi de dimineata am ales trei vinete frumoase din gradina,le-am curatat de coaja neagra,le-am taiat cuburi mari,si le-am aruncat intr-o oala cu apa sarata care dadea in clocot.
Le-am lasat 20 minute(aproximativ) pana s-au muiat bine.
Le-am pus intr-o sita la scurs,si ,cand s-au racorit,le-am tocat bine,am adaugat ulei de masline,sare si ceapa taiata fin.
O alta varianta care noua ne place teribil este Baba Ghanush,asa cum mancam in Egipt,in a carei reteta ,uleiul de masline si ceapa sunt inlocuite cu pasta de susan(Tahini)....va asigur ca gustul este delicios....
Si mancata cu o lipie calda,sau cu paine aburinda scoasa din cuptor .....uiti de toate necazurile

Trandafiri bolnavi

Trandafirii ne-au uimit prin frumusetea lor in aceasta vara ...s-au intrecut in flori frumoase ,elegante si parfumate.
Dar seceta si caldurile exagerate au avut tributul lor....au aparut boli neasteptate  atat prin evolutie,cat si prin diversitate si rapiditatea cu care s-au extins nu numai la trandafiri ci si la pomi.
Am rupt cateva frunze bolnave si le-am dus la un magazin de fitosanitare,al unei doamne foarte informata si pasionata de horti/viticultura.
Am aflat cu ocazia aceasta ca trandafirii nostri bolnavi aveau nusculite pe dosul frunzelor,numite generic "trips"...si ca meniul sa fie complet aveau si un soi de mana...deci era vorba de un atac sever.
Mi-a recomandat un atac cu Mospilan+Sulfomat,atat la trandafiri cat si la copacii fructiferi....si am extins stropirea preventiva si la citrici(care din cauza aerului foarte uscat sunt atacati si acestia de insecte.....revenim in alt post).
Am curatat bine trandafirii bolnavi de frunzele atacate(carora le-am dat foc),si am stropit si solul de la baza trandafirilor cu acest amestec.
Singura problema a fost ca a doua zi a plouat serios,si a spalat frunzele ,inlaturand tratamentul.Acum am citit pe plic ca timpul optim de actiune al insecticidului este intre 12-24 ore...sa speram ca si-a facut treaba.Oricum peste 7-10 zile voi repeta tratamentul.
De la un alt pasionat de trandafiri am aflat ca si trandafirii se prasesc,pentru aerisirea sistemului radicular superficial.
De asemenea,inafara de ingrasamantul granular Compo,pe care noi il folosim la trandafiri Domnul Trandafir...il voi numi de acum incolo.... face si o fertilizare foliara odata pe luna cu Cropmax.
Poza pe care am postat-o apartine unei iubitoare de trandafiri,dar mi-am permis sa o public,cu speranta ca autoarea nu se va supara pe mine,si va fi de ajutor  celor care,ca si noi , se confrunta cu  aceasta parazitoza multipla a trandafirilor.