Translate

Faceți căutări pe acest blog

luni, 10 martie 2014

Biodinamica gradinaritului

                         

In ultimii doi ani,de cand am devenit..." gradinari cu pretentii"  .....am constatat ca evolutia plantelor si abundenta recoltelor a mers  "mana in mana " cu fazele evolutive ale lunii.
Bazele biodinamicii agriculturii in functie de evolutia si fazele lunii a fost pusa incepand cu anul  1924 de catre Rudolf Steiner-om de stiinta si respectat filozof.

Scopul gradinaritului biodinamic este de a revitaliza natura ,si a contribui la sporirea sanatatii populatiei.
Biodinamica gradinaritului,si a agriculturii in general se bazeaza  pe cateva puncte cheie,incluzand culturile acoperite,rotatia culturilor si utilizarea compostului biodinamic.

Alt aspect important al gradinaritului il reprezinta coordonarea activitatilor in gradina in functie de fazele lunii.Ideea de baza a gradinaritului in functie de fazele lunii se refera la faptul ca perioada propice pentru insamantat,transplantat,altoit este in faza crescatoare a lunii de la luna noua la luna plina.


Luna are o influenta directa mare asupra plantelor ,  aceasta teorie bazandu-se  pe teoria  a Mariei Thun, care incepand cu anii 1952 a realizat o serie de experimente pe baza  carora s-a ajuns la concluzia ca pozitia lunii in zodiac este importanta pentru dezvoltarea plantelor. 
Maria Thun ,o autoritate in domeniul bodinamicii gradinaritului si-a consacrat viata si activitatea continuarii studiilor incepute in anii 1920 de Rudolf Steiner.
Ea  a impartit plantele in patru categorii , corelate la elementele clasice: Plante Radacinoase – pamant, Plante cu Frunze – apa,  Plante cu Flori – aer ,lumina, Plante cu Fructe si seminte – foc ,caldura.
Calendarul complet al lunii martie il gasim aici









2 comentarii:

Gradinarit anotimp cu anotimp spunea...

Felicitari pentru postare.
O dupa-amiaza minunata.

Codrina spunea...

Multumesc!!!!La fel si Dvs