Translate

Faceți căutări pe acest blog

vineri, 28 martie 2014

Cojile de banane ....le aruncam sau le compostam?

Nahema 
        

Cojile de banane sunt printre cele mai valoroase materiale folosite in compostare,cunoscuta fiind compozitia lor bogata in potasiu.
Auzisem acum cativa ani de persoane care folosesc cojile de banane ca ingrasamant sub tufele de trandafiri(cojile fiind ingropate sau nu).
Alte persoane coc cojile de banane in cuptor pana devin crocante apoi le lasa la racit,le taie cu foarfeca in bucati ,grabind astfel procesul de compostare.
Vorbind de trandafiri,zatul obtinut de la savuroasa si parfumata  cafea de dimineata...si nu numai..... neindulcit,insa, este folosit de asemenea cu mult succes pe post de ingrasamant asezat ca atare sub tufele de trandafiri.
Noi folosim o metoda combinata-intr-o galetusa asezata pe geamul de la bucatarie la indemana ,aruncam zatul de cafea si cojile de banane  taiate bucati mici- amestec semilichid  pe care  il imprastiem sub tufele de trandafiri.
Altii congeleaza cojile si bananele foarte coapte-despre care trebuie spus ca sunt mult mai bogate in nutrienti decat cele partial coapte,apoi le dau la blender,avantajul ca prin refrigerare se produce un proces de intensificare enzimatica.Urmarea....dupa acest tratament cu "tonic de ...banane" trandafirii va vor recompensa cu flori minunate ca marime,culoare si parfum....
      Penelope


Ca un amanunt ....observat de mai multe persoane....coaja de banana de sub eticheta bananelor Dole nu se distruge/composteaza,fapt care nu este observat la Chiquita's(vinovat probabil este materialul lipicios al etichetei...care este si pe post de conservant al coajei)
Alta reteta pe care am auzit-o  folosita este amestecul "shake-ului" obtinut din banane foarte coapte si coji ,congelate in prealabil ,cu apa,in bidoane de dimensiuni mari (de la muraturi) -10-15 litri,cu apa, se lasa la macerat 2-3 saptamani si se toarna la fiecare trandafir cate 2,5 litri de "ingrasamant lichid"
Atentie insa,pentru cei cu gradini deschise(fara garduri),cojile de banane vor fi un festin pentru iepurasi de camp si veverite ,in cautate de dejunuri delicioase
                                 Isabel d'Ortiz

         

Un comentariu:

Ioana spunea...

Foarte interesant și plin de idei bune.
Chiar aseară m-am întors din vacanță și am găsit acasă 2 banane înnegrite, așa că le voi băga la blender cu ceva zaț de cafea și mâine se vor bucura de ele trandafirii mei preferați - nu cred că îmi va ajunge pentru toți trandafirii :)