Translate

Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 12 martie 2014

No -dig gardening pro si contra



Conceptul "No-till farming" sau "agricultura fara aratura" tinde sa prinda adepti si la noi pe zi ce trece.Din cautarile pe net stiam ca SUA este printre tarile fruntase la acest capitol,dar ,am constatat de curand ca tara fruntasa in aplicarea acestui concept este Paraguay cu o proportie de 90% din pamanturile cultivate.
Beneficiul principal al acestui tip de agricultura este imbunatatirea fertilitatii solului si a calitatii acestuia din punct de vedere biologic vorbind.
La scara mare,de agricultura la nivel de ferma,sunt folosite utilaje de ultima generatie de tip seed drill 

La scara redusa de gradina de zarzavat vorbim de no-dig gardening(gradinarit fara sapat),concept aplicat si succes si la noi din ce in ce mai desc,folosind mulcirea cu ajutorul gunoiului de grajd de la animale.Pionierul acestei metode este considerat  Fukuoka Masanobu care a experimentat acest concept incepand cu anul 1938 cu mult succes. Descompunerea gunoiului de grajd amestecat cu paie in sol creeaza un sol propice pentru rame si microorganisme care imbogatesc compozitia solului.
Practic cum functioneaza acesta metoda:
-se alege o zona de gradina care beneficiaza de cel putin 6 ore de soare pe zi
-se tine cont faptul ca rotatia culturilor are rol foarte important in imbogatirea calitatii solului si reducerea riscului de dezvoltare a bolilor cu rezistenta


Noi cu avem inca compostor,dar adunam in galetuse resturi de la bucatarie(sat de cafea fara zahar,coji de banane,cartofi-taiate marunt,coji de oua de casa,carton taiat marunt-nu ziare pentru ca au plumb),si le ducem saptamanal in gradina,si le punem peste viitoarele straturi-chiar daca nu sunt inca macerate-distruse,in timp acestea se vor composta.

In toamna am aruncat in gradina tocatura de lemn ,care imbunatateste compozitia solului,si-l face mai permeabil.

O idee foarte interesanta de a utiliza "zilieri fara plata" in gradina am gasit-o la prietena mea care da drumul zilnic la gaini in gradina,si are astfel gradina pregatita tip "no -dig"


3 comentarii:

Gradinarit anotimp cu anotimp spunea...

Se foloseste aceasta metoda in special de catre cultivatorii eco. O explicatie foarte buna o gasiti in cartea lui Edward S. Faulkner, Nebunia plugarului. O zi minunata.

Codrina spunea...

Multumesc,
Am sa caut cartea sa o citesc

Ioana spunea...

Foarte interesant articolul. E de ținut minte când mă voi apuca de grădinărit mai serios.
Un week-end însorit vă doresc și mulțumesc de vizită și cuvintele frumoase