Translate

Faceți căutări pe acest blog

duminică, 30 martie 2014

Despre Bionat,iara si iara....

Postam acum ceva vreme despre virtutile Bionat-ului Plus,un ingredient de stimulare a cresterii plantelor cu absorbtie foarte rapida la nivelul frunzelor.
Desi acest ingrasamant foliar cu extract din plante este folosit pe scara larga ca ingrasamant foliar,noi 
l-am incercat cu rezultate bune,cu titlu de experiment
( din fericire  reusit),pentru stimularea dezvoltarii lujerilor la cartoful dulce.
Tuberculul l-am tinut la inceput in apa fara nici un aditiv,dar la adaugarea unui capac de Bionat,rezultatele au inceput sa devina vizibile in cateva zile-formare de radacini si muguri-viitori lujeri.
Deasemenea l-am folosit cu rezultate foarte bune la hidratarea semintelor de tomate ,inainte de introducerea in banutii de turba penru obtinerea rasadurilor.
Comparativ cu anii trecuti rasadurile sunt mult mai dezvoltate,si cresc mult mai repede.
Deasemenea am experimentat ,adaugand in apa din vaza cu flori(pentru buchete cu flori taiate)-acestea s-au mentinut mai multe zile proaspete.
BIONAT PLUS acţionează la nivelul celulei plantei, intensificand  procesului de fotosinteză, grăbind sinteza clorofilei şi a altor proteine (carbohidraţi) din celulă.
Ca urmare a acestor reacţii se accelerează metabolismul plantei care conduce la creşterea sistemului radicular  în adâncime , mărind absorbţia substanţelor nutritive din soluţia solului de către plante. Aceste fenomene se produc într-un ritm accelerat într-un interval de 48-72 ore.

sâmbătă, 29 martie 2014

Indepartarea tijelor florale la rubarba-o necesitate



Acum cateva zile am gasit intr-un supermarket plicuri cu seminte de rubarba.Asa cum stim,cea mai buna cale de inmultire a rubarbei este prin divizarea tufelor primavara sau toamna.Cereti crescatorilor de rubarba pui ,vor fi bucurosi sa va ajute ,intrucat rubarba creste si se inmulteste foarte repede,tufele devenind foarte stufoase ,ocupand mult loc si devenind greu accesibile
De la rubarba se foloseste doar tija/petiolul,frunzele fiind toxice prin continutul lor in oxalati.Totusi exista o intrebuintare si pentru frunze-sub forma de decoct din frunza sau limbul frunzei-500 g la 3 litri de apa ,decoctul este folosit impotriva invaziei de afide.
Frunzele se pot folosi foate bine la compostare,deoarece acidul oxalic este inactivat ,experienta aratand faptul ca se obtine un compost cu compozitie similara compostului fara frunze de rubarba,fara fenomene de inhibare a cresterii plantelor in urma aplicarii acestui compost.
Tufele noastre de rubarba sunt obtinute din radacini/pui cumparate acum cativa ani.
Avem doua soiuri-unul este Victoria,cel bine cunoscut prin tulpinile/petiolul scurt cu o culoare rosie inchis,mai ales de iubitorii de placinta cu rubarba sau compoturi sau gemuri de rubarba,celalalt un no-name face tije mai lung si mi subtiri,dar la fel de gustoase.
Pe langa placinta delicioasa cu mar,rubarba si ghimbir,noua ne place sa acrim ciorba de legume cu bucatele de tije.
Referitor la semintele de rubarba,cultivatorii au ca prima grija indepartarea tijelor florale,deoarece planta isi va focaliza energia pe dezvoltarea tijelor florale si inmultire in detrimentul dezvoltarii plantei si a tijelor.
La aparitia tijelor florale,usor de recunoscut prin faptul ca au o culoare mai deschisa,si au in varf o inflorescenta,este indicat sa fie taiate de la baza plantei cu un cutit ascutit.
Unica utilizare ar fi intr-o vaza in interior,imbogatind un buchet floral prin frumusetea florilor.Tijele florale  impresioneaza prin persistenta indelungata in vaza si o inflorescenta impresionanta cu un aspect exotic.
Daca tijele florale reapar de obicei in mijlocul tufei,se repeta procesul de taiere,descurajand planta sa reinfloreasca.Tijele florale apar in conditii de stress-un exemplu ar fi o vara calduroasa si secetoasa(rubarba fiind iubitoare de racoare)  se recomanda udarea tufelor o data pe saptamana.Deasemenea se recomanda amplasarea tufelor intr-un loc semiumbrit,eventual langa vreun gard care sa le faca umbra partiala-noi asa am procedat si se pare ca a fost o idee inspirata.
Dupa o documentare mai amanuntita a aflat faptul ca tijele florale apar la plante mature de 3-4 ani,nu la cele tinere.

vineri, 28 martie 2014

Cojile de banane ....le aruncam sau le compostam?

Nahema 
        

Cojile de banane sunt printre cele mai valoroase materiale folosite in compostare,cunoscuta fiind compozitia lor bogata in potasiu.
Auzisem acum cativa ani de persoane care folosesc cojile de banane ca ingrasamant sub tufele de trandafiri(cojile fiind ingropate sau nu).
Alte persoane coc cojile de banane in cuptor pana devin crocante apoi le lasa la racit,le taie cu foarfeca in bucati ,grabind astfel procesul de compostare.
Vorbind de trandafiri,zatul obtinut de la savuroasa si parfumata  cafea de dimineata...si nu numai..... neindulcit,insa, este folosit de asemenea cu mult succes pe post de ingrasamant asezat ca atare sub tufele de trandafiri.
Noi folosim o metoda combinata-intr-o galetusa asezata pe geamul de la bucatarie la indemana ,aruncam zatul de cafea si cojile de banane  taiate bucati mici- amestec semilichid  pe care  il imprastiem sub tufele de trandafiri.
Altii congeleaza cojile si bananele foarte coapte-despre care trebuie spus ca sunt mult mai bogate in nutrienti decat cele partial coapte,apoi le dau la blender,avantajul ca prin refrigerare se produce un proces de intensificare enzimatica.Urmarea....dupa acest tratament cu "tonic de ...banane" trandafirii va vor recompensa cu flori minunate ca marime,culoare si parfum....
      Penelope


Ca un amanunt ....observat de mai multe persoane....coaja de banana de sub eticheta bananelor Dole nu se distruge/composteaza,fapt care nu este observat la Chiquita's(vinovat probabil este materialul lipicios al etichetei...care este si pe post de conservant al coajei)
Alta reteta pe care am auzit-o  folosita este amestecul "shake-ului" obtinut din banane foarte coapte si coji ,congelate in prealabil ,cu apa,in bidoane de dimensiuni mari (de la muraturi) -10-15 litri,cu apa, se lasa la macerat 2-3 saptamani si se toarna la fiecare trandafir cate 2,5 litri de "ingrasamant lichid"
Atentie insa,pentru cei cu gradini deschise(fara garduri),cojile de banane vor fi un festin pentru iepurasi de camp si veverite ,in cautate de dejunuri delicioase
                                 Isabel d'Ortiz

         

joi, 27 martie 2014

Agrisul pe tulpina inalta



Odata cu constructia casei am inceput si plantarea arbustilor fructiferi.Pentru ca ne placeau deosebit de mult agrisele,am cumparat doua soiuri pe tulpina inalta-ne-am oprit atunci la soiurile Urias de Palag si Rosu delicios.I-am plantat in toamna,peste iarna au fost inveliti,iar in primavara ne-au facut surpriza su au inceput sa inverzeasca.Uriasul de Palag s-a umplut de flori,iar Rosu delicios.....de pui.... :(
Fiind incepatori (nici acum nu suntem foarte avansati) in ale agriculturii,ne-a fost mila sa separam puii.In final,spre toamna cand am separat puii de planta mama port altoi,am avut surpriza neplacuta ca planta mama sa se usuce.
Toamna trecuta am cumparat din nou doi agrisi Rosu delicios,care s-au prins peste iarna.
Dupa pierderea agrisului,am inceput sa citim mai multe despre acest arbust,si am aflat ca iubeste solul acid cu pH cuprins intre 4,8 si 5,2,bine drenat .Despre conditiile extreme la care face fata,iarna agrisul supravietuieste la -25 grade Celsius,iar vara trece cu succes de zilele cu canicula,in conditiile in care este irigat.Noi ii acoperim iarna cu material special pentru pomi,cumparat la metraj de la Dedeman.
In cazul in care plantam mai multi agrisi,optim,intre plante distanta trebuie sa fie de 1,2-1,5 metri,si 2,5-3 metri intre randuri.
Toamna tarziu este indicat sa i se puna la radacina gunoi de grajd,sau ingrasaminte cu continut moderat in azot,cele cu azot fiind recomandate inainte de inmugurire.Obtinem rod abundent folosind ingrasamant granular de la Dedeman,acelasi tip pe care il folosim si la trandafiri,si la pomii fructiferi.
Formarea agrisului ca planta matura dureaza 7-8 ani,ai nostri fiind pe tulpina inalta le aplicam doar rarire sau scurtarea ramificatiilor laterale,in cadrul taierilor de primavara.
Este rezistent la boli si daunatori,principalul daunator fiind omida,pentru care se aplica stropiri-noi incercam sa evitam stropirile.

miercuri, 26 martie 2014

Gradinita de flori

De cand am inceput constructia casei am stiut ca ne dorim in fata geamului de la bucatarie o "minigradina de flori",separata cu gard mic de plasa de 60 cm inaltime(motivul-catel poznas care atunci cand il apuca alergarile si virajele-uita de flori.....deh ...il iertam ....este vorba de Pinochio,un soi de Border Collie ,care genetic alearga ca nebunul-este o rasa de adunat si paza la oi).
Vorbeam de florile noastre din fata geamului.Am pus bulbi izolati de zambile,branduse de primavara,lalele pitice,muscari,narcise pitice,care in trei ani s-au inmultit teribil,asa ca dupa terminarea infloririi,le culcam la pamant tulpinile si frunzele si , in luna iunie,dupa ce se usuca frunzele si tijele florale-sau ce a mai ramas din ele-ce au scapat de la cules si pun in vaza sau facut cadou,le vom sapa si scoate,separam bulb cu bulb,le lasam in ladite la uscat(asa cum facea si tata) si in toamna le replantam in gradinita.
                                    
                     
Am evitat sa punem lacramioare care desi sunt frumoase,parfumate si gingase,se innmultesc excesiv si riscam sa nu le mai putem controla.
Preferatele mele sunt lalelele pitice(15 cm inaltime)-am ales soiuri pitice in gradinita de flori,pentru ca in zona in care  locuim  vantul bate foarte tare,si riscam ,dupa cate o zi cu rafale de vant ,sa constatam ca din gradina noastra de flori nu mai ramane nimic.Soiurile pitice sunt indicate in aceste cazuri.      
                            

Cat despre fertilizat,toamna imprastiem pe pamantul din gradinta un ingrasamant                 
granular de la Dedeman,de care suntem foate multumiti.Bulbii s-au dezvoltat foarte bine,iar florile indeplinesc toate calitatile-colorit,dezvoltare,inmultire,etc.


Si in final......vedeta...Pinochio.....









marți, 25 martie 2014

Cultivarea cartofului dulce

Il gasim prin supermarketuri din ce in ce mai des,sub denumirea de sweet potatoes(cartofi dulci).Recunosc,la aparitia lui ,si in magazinele noastre,dupa revolutie  nu ne-a  incantat teribil prin gust si calitati.
De cativa ani,am inceput sa-l folosim mai des,dupa ce ,in una din calatoriile noastre in Egypt,prietenii nostri egipteni ne-au servit la desert cu batata(cartofi dulci copti).Tot de la ei am invatat o reteta de piure,in care pun si cartofi dulci si morcovi fierti,bineinteles asezonati din plin cu mirodenii potrivite...alt deliciu.
Initial ma gandeam ca se planteaza si ingrijesc similar cartofilor  obisnuiti,dar  spre deosebite de cartofii rotunzi  se pun o luna intr-un borcan cu apa,sprijiniti cu scobitori,pentru a face lujeri cu radacini-viitoarele plante care se rasadesc in pamant(noi vom experimenta  permacultura cu paie,ca  la cartofi,precum si cultivarea lor in saci ,pentru economisirea spatiului,foarte pretios de altfel in gradina noastra mica)


Dintre virtutile cartofului dulce putem enumera doar cateva:
-cartoful dulce este un substitut perfect pentru cartofii obisnuiti
-celor care ii consuma le provoaca mai putine probleme digestive-balonare,flatulenta,etc
-cultivarea cartofului dulce este mai usoara -ca metoda decat a cartofului  rotund.
-sunt mai nutritivi
Mai putin cunoscut este faptul ca frunzele tinere a acestei plante perene  se pot adauga cu succes in salate,iar tulpinile rezultate dupa  recoltarea cartofilor dulci se pot folosi pe post de mulch  sau in compost.
Cu privire la originile lor,cartofii dulci cu tuberculi de culoare rosie,galbena sau alba provin din America Centrala si de Sud.Cei rosii au cel mai mare continut in vitamina A ,fiind cel mai popular soi.
Referindu-ne la cerintele nutritive,acest tip de tuberculi iubesc solurile nisipoase,expuse la soare ,au nevoie de mult spatiu  si cantitate rezonabila de apa si nutrienti ,in schimb nu le plac solurile argiloase,apa rece si fertilizanti bogati in N (gunoiul de pasari-care odata adaugat va face ca plantele sa fie foarte bogate in frunze dar se vor obtine la recoltare  tuberculi putini sau deloc)

luni, 24 martie 2014

Capsuni in...burlan

In aceeasi idee a impartirii judicioase a spatiului in gradina,am scos temporar capsunile,le-am curatat de partile uscate,le-am intinerit,am renuntat la partile vechi,uscate, lignificate.



Cochetam cu ideea de a le planta in rigole mari,dar pana la urma au ajuns in burlanele de Pvc,ramase de la constructia casei.
Burlanele au fost taiate pe lungime in doua,la capete au terminatii de polistirem,si din 20 in 20 cm cate un despartitor din sipci de lemn pentru a le mentine forma.


Le-am umplut cu pamant negru de gradina,am rasadit stolonii de capsuni,si le-am udat cu apa in care am adaugat Bionat.Mai multe despre Bionat gasiti aici 
Aceste "rigole" au fost asezate pe bordura gardului,care este lata si pe care stau comfortabil,fara a fi inghesuite.
                                    

Un aspect foarte important,tevile au fost gaurite din loc in loc cu un burghiu gros,pentru a evita infundarea cu pamant si a permite scurgerea apei in exces.
Desi am primit sugestii de la mai multe persoane -ca ar fi  o idee stralucita,pentru faptul ca stolonii de capsuni au nevoie de "racoare  la radacini",experimentul a trecut cu succes acum trei ani cand stateam la bloc,am cultivat capsunile in jardiniere la geam si ne-am bucurat de capsuni delicioase.
Nu avem decat sa asteptam prima recolta.
Update:in cazul nostru aceasta idee a fost un esec......pamantul putin din burlan nu pastra umezeala si racoarea care le place capsunilor..in plus faptul ca erau asezate  langa gardul de tabla a facut ca in timp frunzele capsunilor sa se parleasca.....Deci NU....incercam varatiuni pe aceasta idee si revenim.....

duminică, 23 martie 2014

Permacultura la cartofi-urmare

In urma comentariilor pe care le-am primit atat pe blog cat si pe pagina de facebook,pentru care va multumesc,am constatat ca metoda are si plus-uri si minusuri pe care am incercat sa le indreptam
Un minus mare ar fi faptul ca am pus cartofii pe ziare,asa cum am primit indicatii,si cum am vazut ca fac majoritatea celor care folosesc aceasta metoda.
Dar....ziarele sunt tiparite cu cerneluri,tusuri tipografice,pline de chimicale,iar colile mari de hartie alba la care ma gandeam sa le folosesc ca alternativa,sunt si ele albite chimic.
Asa ca am desfacut stratul de paie ,am indepartat ziarele,si le-am inlocuit cu cartoane subtiri,necolorate,deci in principiu fara foarte multe chimicale.....o varianta mult mai corecta,mi se pare acum.....
Multumesc H...pentru sfaturi si prietenie!
Gradinariti cu drag si spor,chiar daca zilele urmatoare se anunta nu prea propice pentru agricultura in gradina...dar ne ramane cea la scara mai redusa in casa,bibilind rasaduri!

sâmbătă, 22 martie 2014

Permacultura la cartofi

Continuind ideea de gradinarit tip "no dig",fara a  sapa,sau cum ar spune unii...sau,mai degraba fara a deranja prea mult pamantul,am adoptat si noi acest concept,aplicandu-l de data aceasta pentru cartofi.




Am asezat  cartofii la o distanta de 25-30 cm unul de altul,si am acoperit cu paie.
Am udat din nou peste paie(in fotografii vedeti o plasa pusa peste paie,deoarece batea foarte tare vantul,si am incercat sa evitam imprastierea paielor prin toata gradina).


Cartofii se pot pune intregi,sau taiati jumatati cu conditia ca fiecare jumatate sa aiba cel putin nou nod viabil. 
Odata incercata metoda,saptamana viitoare vom adauga la cultura cateva cuiburi de cartofi purpurii(mov),si 2-3 cuiburi de cartofi dulci(am cumparat un cartof dulce dintr-un supermarket- pe care il vom taia in doua )
Cand plantele vor mai creste vom mai adauga un strat de paie deasupra celor existente pentru ca radacinile sa fie bine acoperite.Udam periodic si ne inarmam cu rabdare pana vom manca primii cartofi noi,plantati de noi prin metoda permaculturii.

Yacon-partea a doua



Plantutele de yacon cresc vazand cu ochii...este o experienta noua si pentru noi,abia asteptam sa-i plantam.
Am facut rost de doua vase mari,ramase de la transplantarea lamailor....vasele cu yuconii vor sta in gradina de zarzavat,pe un spatiu gol ,langa foisor.
Pe langa posibilitatea de a consuma tuberculul de yucon sub forma cruda,in  salate,am aflat, de curand,ca din sucul stors la robot ,fiert si concentrat,rezulta un sirop minunat,al carui gust imita siropul de artar,de altfel folosit pe scara larga si de diabetici,datorita continutului in  inulina.
Proprietatile terapeutice ale Yacon-ului(Smallanthus sonchifolius) nu sunt noutati,ele fiind cunoscute de sute de ani in America de Sud,bastinasii folosindu-l pentru virtutile sale terapeutice asupra afectiunilor renale,digestive,si in reglarea nivelului glicemiei.
Siropul obtinut din stoarcerea tubercululilor,si concentrare prin fierbere are o culoare inchisa si consistenta similara melasei.
Ingredientele  "cheie" din compozitia siropului de Yacon sunt fructooligozaharidele ,in procent de aproximativ 40-50%,cu o  structura moleculara care  le face  imposibil de recunoscut de catre sistemul digestiv.Desi ele stimuleaza papilele gustative pentru gustutul dulce,nu sunt metabolizate de corpul uman.Siropul contine si o proportie mica de zaharuri care sunt metabolizate de catre organismul uman printre care-fructoza,glucoza si zaharoza,restul,sau marea majoritate sunt fructooligozaharide si fribre,numite inulina.
UPDATE:celor care mi-au scris si au dorit rasaduri de yacon,le spun ca am renuntat la cultivarea lui din doua motive:
-gradina de zarzavat este foarte mica,si yacon-ul ocupa ceva spatiu
-in plus,recolta noastra a fost minima-la o planta -5-6 tuberculi mici(deliciosi cel drept).....
Am decis sa utilizam acest spatiu pentru alte culturi.

miercuri, 19 martie 2014

Reorganizarea de primavara a gradinii

Este primavara ...OFICIAL.....
Cea mai frumoasa si calduroasa zi de din aceasta primavara  a fost sambata trecuta,cand am stat in gradina in tricou cu maneca scurta,un soare caldut de primavara ne-a incalzit priviile si sufletele...nu a lipsit un vant blajin de primavara care s-a jucat cu..."cositele mele".....
Echipati corespunzator,doar ne pregatim pentru acest moment minunat de ceva vreme.....toata iarna am aranjat si rearanjat semintele in plicuri,cutii,am facut planuri de reorganizare a gradinii ,ne-am gandit si razgandit ce mai "punem" nou in gradina,la ce renuntam....ce relocam....

Solarul va primi cat de curand o infatisare noua pe care o proiectam de anul trecut.....acoperisul si peretii(pana la jumatate ) vor fi din placi de policarbonat....partea de jos va fi deschisa,ca si anul trecut,pentru o buna aerisire.
Noutate in gradina vor fi anul asta cartofii-albi si mov ,fasolea bob si kale.Revenim la cultivarea mazarei-preferata mea,dupa un an de pauza.

Am renuntat le doua tufe de rubarba din cele 5,care au plecat spre noii proprietari,3 tufe sunt suficiente pentru placinta si sucul delicios de rubarba.In fotografie se observa un mod de protectie foarte inteligent pentru rubarba pe perioada iernii......nu ne apartine,dar l-am adoptat(un olar priceput va poate ajuta)
Yacon-ul(cele 2 tufe) vor sta in niste vase foarte mari,pe lateralele gradinii(pentru a nu ocupa spatiul din gradina).

marți, 18 martie 2014

Kale-partea a doua



Desi in site-urile de specialitate,cel mai adesea gasim instructiuni de plantare  sub forma de rasad in gradina,noi o vom sadi semintele direct in gradina la sfarsitul lunii martie-inceputul lunii aprilie,intrucat semintele germineaza si in sol rece(se recomanda 2-4 saptamani de la ultimul inghet-pentru insamantarea de primavara si 10 saptamani inainte de inghet pentru insamantarea de toamna)

Referitor la  pretentii,kale se preteaza a fi cultivata intr-un sol bine drenat,mediu fertilizat,nu este pretentios cu privire ca continutul in azot.

Pentru cei mai rigurosi dintre gradinari care verifica pH-ul solului,acesta trebuie sa fie undeva intre 5.5-6.8.Pentru solul prea acid se recomanda adaugarea de tocatura de lemn.

Solurile usoare,nisipoase sau argiloase vor afecta kale la capitolul gust si savoare.
Ca un sfat vis-a-vis de numarul de plante cultivate,se recomanda un numar de 3-4 plante pe membru de familie.

Pentru insamantare  direct in sol,aceasta se recomanda a se face la 1 cm adancime,si aproximativ 10 cm intre seminte-repet pentru gradinarii rigurosi,ulterior cand plantele vor creste in stadiul de rasad de 10 cm se vor repica la 30-40 cm distanta una de alta.


sâmbătă, 15 martie 2014

Despre kale


Varza kale va fi anul acesta una dintre noutatile pe care le vom cultiva in gradina.Inca de anul trecut cochetam cu ideea sa cultivam si in rand de kale in gradinita de zarzavat,dar,intrucat nu prea aveam informatii despre aceasta ,am amanat.
Peste iarna ne-am documentat,am facut rost de seminte,si anul acesta,cultivarea varzei kale va fi pentru noi un experiment.

Kale este un tip de varza creata,numit de unii "noul spanac", cu frunze verzi sau mov, ale carei frunze  nu formeaza o capatana , asa cum se intampla in cazul celor mai multe tipuri de varza, ci cresc in manunchi. Seamana, mai degraba, cu salata; frunzele au textura ferma ,sunt  crete si au un gust mai amarui, care se atenueaza daca sunt preparate.
Kale este faimoasa pentru compozitia si proprietatile sale,alaturi de alte legume ca spanacul ,mustarul,sfecla.
Profilul sau nutritional se remarca prin trei calitati:
-antioxidant-prin luteina si zeaxantina protejeaza 
impotriva bolilor cardiovasculare si a degenerescentei maculare
-detoxifiant
-anticanceros-cancrele de vezica,san,colon,ovar si prostata-  blocand  dezvoltarea  celulelor canceroase

Referitor la continutul sau in vitamine si minerale,kale este sursa de beta caroten,vitamina K,vitamina C, luteina and zeaxanthina(pentru pacientii care urmeaza tratament antiagregant este indicat sa consulte medicul  inainte de a consuma kale-datorita concentratiei mari de vitamina K)


Deasemenea este sursa importanta de calciu,alaturi de omega-3, Thiamine (B1)Riboflavina (B2), Niacina (B3),  Acid pantotenic (B5), Vitamin B6, Folate (B9), Vitamin E, Iron, Magnesium, Manganese, Phosphorus, Potassium and Zinc. 




Metode de udare a orhideelor-continuare



In fiecare zi primesc comentarii mai mult sau mai putin sceptice    la aceasta postare.Va multumesc pentru interesul acordat subiectelor abordate de acest blog.

Revenind la subiectul articolului,referitor la ingrijirea orhideelor,pentru a dovedi ca subiectele pe care le abordez in aceste postari sunt "cat de cat" documentate,veti gasi mai multe detalii aici

Sursa fotografiei: www.orchidboard.com

vineri, 14 martie 2014

Curatarea si sigilarea ranilor aparute in timpul taierilor la pomii fructiferi

Intrucat taierile la pomii fructiferi nu sunt scutite de incidente ca ruperea ramurilor si aparitia ranilor,trebuie sa facem rost de " balsam de rana" care sa impiedice propagarea infectiilor prin "poarta deschisa in trunchi" dupa ruperea unei crengi

In comert,la magazinele de specialitate fitosanitare gasim produse tip "balsam de rana" dar ,in absenta acestora putem sa ne preparam singuri,in casa acest "pansament".

Exista mai multe retete care se folosesc  de catre specialistii in taieri la pomi,pe baza de balega prospata in amestec in proportii egale cu argila si apa,astfel incat amestecul sa aiba consistenta unei smantani groase cu care se unge rana.

Alta reteta :0,5 1 spirt medicinal,200 grame sapun de rufe ras pe razatoarea mica , 100 ml ulei de parafina, 500 grame cenusa de lemn, cernuta, si apa .Consistenta este aceeasi-de smantana groasa.

Reteta care mi se pare cea mai usor de preparat si mai utila este cea de mastic,preparat din plastilina si ulei.Eu inlocuiesc uleiul vegetal cu ulei de neem,pentru proprietatile sale ,pe care le-am enumerat intr-o postare anterioara.
Luam o bucatica de plastilina,pe care o apreciem in functie de lipsa de material lemnos,o modelam in maini pana capata o consistenta moale,flexibila.Apoi cate putin incepem sa turnam cateva picaturi de neem,continuind  sa modelam.

Masticul se aplica pe toata suprafata ranii, inclusiv peste marginea acesteia. Odata cu formarea calusului (partea din scoarta ce a crescut peste rana), plastilina se va ridica usor,  si eventual se va desprinde complet, lasand rana complet vindecata

joi, 13 martie 2014

Metode de udare a orhideelor

Iarna aceasta a fost una nu prea grozava pentru orhideele noastre,avand in vedere ca Domnisoarele Phalaenopsis nu sunt mare iubitoare de caldura uscata,asa cum sunt eu......
Urmarea,s-au deshidratat,doua mature si un puiut ne-au parasit,desi le-am facut toate mofturile,ca in anii trecuti...au avut parte de baie sau sauna in cabina de dus(ceea de Phalaenopsisurilor le place foarte mult).Am incercat si varianta de scufundare a ghivecelor  saptamanal intr-un lighean cu apa calduta.
Nu am inteles prea bine motivele-nu  erau pozitionate  deasupra caloriferului,geamurile pe care stau orhideele au fost prevazute din constructia casei a fi spre apus,protejate de stresini lungi,asa incat soarele la apus sa nu le arda(nu radeti......a fost unul din aspectele la care ne-am gandit cand am proiectat casa.....plantele sa fie fericite)
Insa si-au revenit spectaculos dupa ce am revenit la vechea mea metoda de udare,pentru care am primit critici de altfel,folosind cuburi de gheata puse deasupra ghiveciului.Aceasta metoda ciudata,ar spune unii prezinta un mare avantaj,acestea se topesc lent,hidratand in timp,gradat radacinile.
Am primit observatii ca supun radacinile aeriene ale orhideelor care vin in contact cu gheata la temperaturi prea scazute...poate,desi nu prea cred.....le iau doar ca pe pareri de "cunoscatori"
Orhideelor mele le place teribil,si isi revin spectaculos....
Toamna viitoare tarziu,dupa terminarea sezonului  floral,orhideele vor merge la repaus in mansarda,unde temperatura medie pe parcursul iernii este de 15 grade.
Literatura de specialitate recomanda cel putin 1-2 luni de repaus termic mediu.
Foarte curios a fost faptul ca Vandele noastre,specie care este cunoscuta a fi mai mofturoasa,a rezistat foarte bine la" iarna calduroasa" din casa,si nu au dat semne de suferinta.Le-a placut dusurile la doua saptamani insotite de sauna,si pufurile de apa pe radacini la 2-3 zile.
Schimband opinii cu alti iubitori de orhidee am constatat ca au fost multe persoane a caror orhidee Phalaenopsis  au prezentat suferinte similare.
Concluzia:revin la metoda mea de hidratare folosind cuburi de gheata,dozate in functie de marimea orhideei si numarul de tije florale,si repausul termic moderat peste iarna .


Panselute





Ne tot propunem de cativa ani sa ne facem propriile rasaduri de flori pentru jardiniere.Avand in vedere ca in fiecare an am adaugat cate o terasa,un foisor in plus ,noua imagine a casei cere si niste flori pe masura.Anul trecut am avut muscate erecte la balcoane,superbe de altfel,dar anul asta ne-am gandit sa facem niste aranjamente mixte de muscate/panselute/petunii/lobelii.La balcoane vom pune condurasi curgatori,care sa imbrace frumos riglele de lemn.
Din toamna am cumparat seminte de panselute de toate culorile  cu floare mare si mai nou baby-panselute ,cu flori mici,foarte simpatice si vesele.
Acum cativa ani am mai avut o tentativa de a semana panselute,dar acum,citind un prospect mai complet si detaliat mi-am dat seama unde greseam.
Am luat niste minisere  de la magazine de specialtate,am pus mranita in strat de 3 cm,am udat cu apa cu un recipient bine spalat ramas de la solutia de curatat gemuri,am presarat semintele si le-am acoperit cu capacul transparent-sunt intr-o camera luminoasa,dar nu sub razele directe ale soarelui.
Anii trecuti acopeream semintele cu pamant si nu incolteau.Dand un o cautare pe net,am aflat ca semintele se acopera cu un strat foarte subtire de mranita numai dupa germinare(10-18 zile).Zilnic le scot capacul transparent si il curat de condens,lasand cateva minuate minisera deschisa pentru a se aerisi.
Dupa ce ajung la 3-4 cm si cateva frunzulite se pot repica in pahare individuale cu pamant.Plantele pot fi taiate la varfuri-"ciupite", pentru a incuraja dezvoltarea mai compacta sub forma de tufa. Cand se ciupesc varfurile apar noi ramurele laterale.Timpul optim de transplantare este atunci cand au 5 frunze adevarate(cel putin)-adica la aproximativ 8 saptamani de la insamantare.
Panselutele nu sunt ferite de daunatori:paianjenul rosu si musculita alba fiind doar doi dintre ei.In acest caz se recomanda tratament cu Mospilan.
Panselutele prefera un climat temperat dar se vestejesc in canicula din mijlocul verii. Se recomanda a se planta in zone de semiumbra,iar odata pe luna se recomanda a se adauga ingrasamant lichid in apa de udat.Se plivesc si se  curata florile uscate pentru ca planta sa infloreasca din nou si pentru prelungirea perioadei de inflorire
Sunt flori rezistente,rezista pana la primul inghet,si acoperite cu paie in timpul iernii pentru a le proteja de inghet ,ne bucuram de ele si al doilea an.

Sursa fotografiilor si a semintelor: http://www.nickys-nursery.co.uk/

miercuri, 12 martie 2014

No -dig gardening pro si contra



Conceptul "No-till farming" sau "agricultura fara aratura" tinde sa prinda adepti si la noi pe zi ce trece.Din cautarile pe net stiam ca SUA este printre tarile fruntase la acest capitol,dar ,am constatat de curand ca tara fruntasa in aplicarea acestui concept este Paraguay cu o proportie de 90% din pamanturile cultivate.
Beneficiul principal al acestui tip de agricultura este imbunatatirea fertilitatii solului si a calitatii acestuia din punct de vedere biologic vorbind.
La scara mare,de agricultura la nivel de ferma,sunt folosite utilaje de ultima generatie de tip seed drill 

La scara redusa de gradina de zarzavat vorbim de no-dig gardening(gradinarit fara sapat),concept aplicat si succes si la noi din ce in ce mai desc,folosind mulcirea cu ajutorul gunoiului de grajd de la animale.Pionierul acestei metode este considerat  Fukuoka Masanobu care a experimentat acest concept incepand cu anul 1938 cu mult succes. Descompunerea gunoiului de grajd amestecat cu paie in sol creeaza un sol propice pentru rame si microorganisme care imbogatesc compozitia solului.
Practic cum functioneaza acesta metoda:
-se alege o zona de gradina care beneficiaza de cel putin 6 ore de soare pe zi
-se tine cont faptul ca rotatia culturilor are rol foarte important in imbogatirea calitatii solului si reducerea riscului de dezvoltare a bolilor cu rezistenta


Noi cu avem inca compostor,dar adunam in galetuse resturi de la bucatarie(sat de cafea fara zahar,coji de banane,cartofi-taiate marunt,coji de oua de casa,carton taiat marunt-nu ziare pentru ca au plumb),si le ducem saptamanal in gradina,si le punem peste viitoarele straturi-chiar daca nu sunt inca macerate-distruse,in timp acestea se vor composta.

In toamna am aruncat in gradina tocatura de lemn ,care imbunatateste compozitia solului,si-l face mai permeabil.

O idee foarte interesanta de a utiliza "zilieri fara plata" in gradina am gasit-o la prietena mea care da drumul zilnic la gaini in gradina,si are astfel gradina pregatita tip "no -dig"


marți, 11 martie 2014

Virtutile uleiului de neem,prea putin cunoscute la noi

"Contactul " meu cu uleiul de neem a fost facut in cu totul alt context decat cel agricol ,cautand un tratament naturist pentru dermatita siamezei noastre,cunoscute fiind virtutile cosmetice ale acestui ulei,urat mirositor,de altfel,dar foarte bun antifungic.
Uleiul de neem si copacul din care se extrage isi are denumirea din varianta sa in limba sanskrita-nimba.
Referinde-ne la compozitia uleiului de neem,acesta are mai multe componente,Azadirachtin avand rolul cel mai important.

Sub forma de insecticid organic,insectele care se hranesc cu frunzele stropite cu ulei de neem isi modifica ciclul de viata pana la cel de depunere a oualelor,foarte interesant fiind faptul ca unele insecte ,lacustele spre exemplu ,refuza sa se mai hraneasca si astfel mor.Mirosul sau urat il face repelent pentru multe insecte printre care: musculita alba,afidele,larvele,acarienii.

Administrarea uleiului de neem sub forma de spray pe  frunzele atacate are efect fungicid actionand cu succes asupra patarii negre(l-am incercat la trandafiri),manei vitei de vie,manei la tomate, atat pe frunze,cat si pe pamant sub plante.

Am incercat mai multe formule,cea mai buna mi s-a parut urmatoarea 1 lingura ulei de neem ,1 lingura de detergent de vase 0.5 litri de apa.Unele retete recomanda utilizarea in acest amestec si a catorva picaturi de ulei eteric,pentru a acoperi mirosul neplacut al uleiului de neem.Personal nu folosesc pentru ca ii pierd utilitatea ca repelent,si in al doilea rand,utilizat in medii deschise-gradina,sau aerisite -solar,nu are de ce sa fie deranjant.
Durata de aplicare este de la 7 la 14 zile, eu l il aplic 7 zile si apoi fac pauza,dupa care repet,cu rezultate foarte bune.
Nu in ultimul rand,si poate cel mai important,uleiului de neem nu isi manifesta efectul insecticid sau repelent asupra insectelor utilitare ca albinele sau gargaritele.




luni, 10 martie 2014

Pentru iubitorii de condurasi





Tropaeolum majus -cunoscuti la noi sub nume diverse ca:

nemtoaica,pintenai,caputina,coltunasi,condurasi,condurul 

doamnei,creson indian, sunt flori superbe care seamana cu 

o palarie de zana ,colorate vesel in rosu,galben si 

portocaliu,cel mai adesea. 


Intalnim din ce in ce mai des condurasi minunat colorati in 

roz,"negru" supranumiti Black Velvet,achizitionati de pe site-

urile de specialitate din strainatate si cultivati si la noi.



Originea acestei plante o gasim in Peru ,fiind de ceva vreme "adoptata" si la noi, utilizata atat ca planta utilitara ,decorativa,ingredient in bucatarie dar si leac naturist.



Condurasii sunt foarte usor de cultivat in jardiniere cu 

mranita amestecata cu nisip la balcon,fara prea multi 

fertilizanti deoarece fertilizat in exces riscam sa ne bucuram 

de o explozie de frunze si mai putine flori.

Semintele mari sunt foarte usor de cultivat direct in 

jardiniere la inceputul lunii aprilie ,dar se pot semana si in 

pahare de unica folosinta ca rasad,urmand a fi  

transplantate in rigole,ulterior.


Este mai putin cunoscut faptul ca veselii si coloratii 

condurasi atrag afidele ,dar si albinele si insectele 

folositoare,marind rata de polinizare (eu am ales sa le 

plantez printre tomate in gradina,si rezultatul a fost 

surprinzator -o recolta foarte bogata).


Deasemenea din frunzele tinere si fragede de condurasi 

se obtine o salata delicioasa cu o aroma iute si racoritoare si 
un gust  usor  piperat.

Planta infloreste din iunie pana in octombrie.

 Frunzele proaspete se pot pastra la temperatura camerei pentru cateva zile, sau la frigider pentru cca. 1-2 saptamani.

Semintele se pastreaza cateva luni la adapost de lumina, umezeala si aer.
Fructele se pot prepara  murate ,prin reteta clasica -gustul este delicios si rezista cu succes peste iarna.






Biodinamica gradinaritului

                         

In ultimii doi ani,de cand am devenit..." gradinari cu pretentii"  .....am constatat ca evolutia plantelor si abundenta recoltelor a mers  "mana in mana " cu fazele evolutive ale lunii.
Bazele biodinamicii agriculturii in functie de evolutia si fazele lunii a fost pusa incepand cu anul  1924 de catre Rudolf Steiner-om de stiinta si respectat filozof.

Scopul gradinaritului biodinamic este de a revitaliza natura ,si a contribui la sporirea sanatatii populatiei.
Biodinamica gradinaritului,si a agriculturii in general se bazeaza  pe cateva puncte cheie,incluzand culturile acoperite,rotatia culturilor si utilizarea compostului biodinamic.

Alt aspect important al gradinaritului il reprezinta coordonarea activitatilor in gradina in functie de fazele lunii.Ideea de baza a gradinaritului in functie de fazele lunii se refera la faptul ca perioada propice pentru insamantat,transplantat,altoit este in faza crescatoare a lunii de la luna noua la luna plina.


Luna are o influenta directa mare asupra plantelor ,  aceasta teorie bazandu-se  pe teoria  a Mariei Thun, care incepand cu anii 1952 a realizat o serie de experimente pe baza  carora s-a ajuns la concluzia ca pozitia lunii in zodiac este importanta pentru dezvoltarea plantelor. 
Maria Thun ,o autoritate in domeniul bodinamicii gradinaritului si-a consacrat viata si activitatea continuarii studiilor incepute in anii 1920 de Rudolf Steiner.
Ea  a impartit plantele in patru categorii , corelate la elementele clasice: Plante Radacinoase – pamant, Plante cu Frunze – apa,  Plante cu Flori – aer ,lumina, Plante cu Fructe si seminte – foc ,caldura.
Calendarul complet al lunii martie il gasim aici









duminică, 9 martie 2014

Yacon

Despre yacon am auzit acum doi ani,dar am fost sceptica in privinta cultivarii lui la noi.Furnizorul de informatii si muguri a fost mai aproape de mine decat ma asteptam.
Iata mugurii pusi de curand in pamant in ghivece in casa pentru a obtine  plantute de 10-15 cm,pe care la inceputul lunii mai ii vom pune in niste vase mari cu pamant .Se pot pune direct in pamant,dar fiind in faza experimentala prefer sa ii pun in vase mari,ramase de la transplantarea lamailor.

                             
Despre yacon se crede ca este originar din regiunea Anzilor,atribuindu-se proprietati antidiabetice(prin continutul ridicat de inlulina,cu efecte similare insulinei) si anticancerigene-in special in cancerele de tub digestiv.Deasemenea este folosit in afectiuni gastrointestinale si cu succes are efect hipolipemiant.
Desemenea,s-a constatat ca yacon-ul are continut mare de potasiu,si de substante cu efect antioxidant.
Gustul tuberculului de yacon este descris ca un mix intre cartof dulce,mere timpurii,tulpina de telina si o "tusa finala de para".
In limba vorbita de populatiile Inca traducerea yacon ar fi de "radacina de apa",cunoscut fiind efectul hidratant pe care il avea consumarea tuberculilor asupra calatorilor insetati.
Tuberculii de yacon pot fi rosii,portocalii,galbeni,roz,cea mai intalnita fiind forma de tuberculi albi.
Yacon este o planta perena,fara prea multe pretentii,fiind cunoscuta expresia ca "o ai pe viata daca ai grija de ea"
Partea aeriana a plantei poate ajunge la inaltimea de 2 metri si poate inflori,dar interesant este ce se intampla sub pamant:toamna tarziu yacon-ul face doua tipuri de radacini-tuberculii pentru consum si muguri care vor fi originea viitoarelor plante.






sâmbătă, 8 martie 2014

8 Martie,zi speciala pentru doamne si domnisoare



Ziua de 8 Martie este zi speciala pentru doamne si domnisoare.Suntem rasfatate,primim flori,dulciuri,cadouri,ne simtim speciale.
Originea acestei sarbatori o regasim in urma cu mai mult de 100 ani,cand intr-o fabrica de confectii din New York a izbucnit un incendiu in care si-au pierdut viata multe femei.Acest eveniment trist a fost urmat de un protest fata de conditiile de munca ale femeilor angajate  in fabrici,marcand de fapt inceputurile Zilei femeii de astazi.
In 1910, la Copenhaga apare pentru prima data ideea zilei femeii cand se sarbatorea miscarea femeilor pentru egalitate in drepturi si egalitate de sanse. 7 ani mai tarziu se naste si ziua de 8 Martie cu prilejul grevei muncitoarelor din Sankt Petersburg.
 Ziua femeii a fost recunoscuta ca sarbatoare internationala in 1977, devenind o traditie in majoritatea tarilor din Europa si in SUA, fiecare sarbatorind-o dupa cum simte.
Orice femeie asteapta cu nerabdare ziua de 8 Martie , zi in care isi doreste sa fie rasfatata  de iubit, sot, cat si de copii, rude si chiar colegi.

Pentru ca sunteti cele care insenineaza zilele barbatilor - desi ei se plang dar numai pentru ca asa s-au obisnuit - pentru ca sunteti cele care suflati dragoste peste orice faceti voi si familia voastra, pentru ca sunteti cele care numai cand priviti catre copiii vostri, dati lumii mai multa frumusete, pentru ca sunteti cele care gasesc in fiecare zi timp pentru orice problema si orice nevoie a celor dragi, pentru ca, desi va mai plangeti cateodata, o luati de la capat in fiecare zi, mai puternice si mai hotarate, pentru ca sufletul vostru stie ce e iubirea, cum se daruieste si cum se primeste ea... si pentru tot ceea ce reprezentati... pentru voi timpul se opreste putin in loc la fiecare inceput de Primavara, sa va aduca un omagiu...
La multi ani!








vineri, 7 martie 2014

Vanda-o noua achizitie

Colectia de orhidee Vanda s-a imbogatit astazi cu o "frumoasa" primita cadou....Este a treia Vanda pe care o avem,celalte doua sunt tot cadouri primite de 8 Martie,in anii precedenti -mititica este luata de aici

Pasiunea pentru orhideele Vanda a inceput acum trei ani,cand apartamentul in care stateam pe atunci era plin de Phalaenopsis,si cautam o orhidee noua ,care sa diversifice colectia.
Am descoperit intr-un search pe net serele de la Akerne Orchids -Belgia  de care m-am indragostit
Prima orhidee - o orhidee Vanda hibrid


A urmat aceasta:
Ultima primita-astazi:
Orhideele Vanda pot creste pana la 1-1,2m inaltime si sunt in general crescute in cosuri sau pe o scoarta de pluta cu radacinile atarnand in jos. Florile vandei sunt de obicei plate si par rotunde deoarece petalele si sepalele au o marime egala. O planta matura  poate inflori de 2  ori pe an, producand pana la 3-4 peduncule  cu 10 flori de 10-15 cm care rezista aproximativ o luna.
Se simte bine in lumina soarelui; ar trebui suspendata de acoperisul serei si pozitionata cat mai aproape de sticla posibil. Orhideea vanda suporta soarele direct dar prefera  lumina indirecta .
 In camera de zi, orhideea vanda ar trebui tinuta la cea mai luminoasa fereastra  si ar trebui mutate in alte camere la schimbarea anotimpului pentru a obtine lumina maxima posibila.

Acestei orhidee  ii place apa multa in timpul sezonului de crestere si daca  sunt crescute in cosuri sau pe scoarta de pluta ar trebui udate in fiecare zi din iunie pana in septembrie. In restul anului nu trebuie lasata sa se usuce, trebuie tinuta umeda in mod echilibrat tot timpul. Dupa inflorire , ii trebuie o  odihna de 2-3 saptamani, permitand plantei sa se usuce in aceasta perioada inainte de a o uda din nou.

Metoda mea de udare este cu  un spray cu apa calduta -radacinile,pana capata culoare verzuie(din gri sidefiu cum arata cand nu sunt udate),din cand in cand adaug in apa de udat  ingrasamant solid ,special pentru orhidee cumparat de la aceeasi firma.O data la 2-3 saptamani pun apa calduta in lighean si le scufund radacinile Vandelor acolo,lasandu-le intre 20-30 minute.Apoi se introduc inapoi in vasele de sticla speciale.La vara vor sta agatate la aer pe terasa.