Translate

Faceți căutări pe acest blog

marți, 23 martie 2010

Iarba matei-drogul pisicilor



Pisica noastra draga poate beneficia de ajutorul nostru-pentru buna ei dispozitie..
Foarte simplu-la orice Pet Shop-gasim pungi cu seminte de "iarba matei",sau menta pisicii-napeta cataria.Aceasta menta stimuleaza centrul nervos al pisicii raspunzator de miros-fiind considerat un adevarat afrodisiac pentru pisica.
Cultivarea acesteia este foarte simpla-intr-o tavita se pun semintele de iarba matei(se pot adauga seminte de grau sau vaz)-se acopera cu 1 cm de apa si se pune intr-un loc calduros-dupa 3-5 zile,incolteste.Se lasa sa creasca cativa cm,si apoi va face deliciul pisicii...
Nu se stie exact ce anume provoaca aceasta reactie in creierul unei pisici, substanta chimica continuta de iarba matei, numita nepetalactona este cea responsabila de reactia euforica.Pisica noastra simpatica va alerga dupa...soareci imaginari...
Nu va faceti griji,aceasta reactie euforica este de scurta durata.
De asemenea,aceasta iarbã ajutã pisicile sã regurgiteze ghemele de pãr din stomac si furnizeazã vitamine, minerale si fibre.
Iarba mâţei are un rol foarte important în grădină: semănată în preajma culturii cu varză, îndepartează puricii de pământ, furnicile şi păduchii de frunze
De asemenea,poate fi folosita si de noi,sub forma de ceai-cu bune calitati antispastice.
Apropos....pufoasa din poza se numeste Tzintzy,este pisica noastra scumpa,gasita sub o masina acum 5 ani...slaba intr-un hal fara de hal

Astazi am repicat rosiile





Astazi am repicat rosiile...aceasta se face cand au 8-10 cm,si cel putin un rand de frunzulite adevarate(cele aparute initial in general se ingalbenesc si dispar).
Am folosit recipiente de la iaurt sau pudding-inalte de cel putin 10-15 cm....ne gandim ca rosiile vor mai creste in pahare pana vor ajunge in gradina .De asemenea-cele mai indicate sunt paharele de plastic de unica folosinta pentru bere...
Nu uitam,in ambele cazuri,sa gaurim baza paharelor,pentru a permite excesului de apa sa se scurga.
Am folosit pamant de flori,de buna calitate,pe care l-am amestecat cu nisip-pentru un bun drenaj....Foarte indicat ar fi sa ne facem timp si a adecem niste mranita de la padure..nu ne indoim ca vom avea niste rasaduri grozave...
Personal,inainte de a repica rasadurile etichetez paharele cu etichete pentru preturi,pe care scriu soiul,si ziua in care le-am semanat(putem socoti,aproximativ,cam cand sa ne asteptam la prima recolta).Numarul de zile este trecut ,in general, pe orice plic de seminte de rosii cumparate din magazinele de specialitate.
Anul acesta ,o parte din semintele folosite de la rasaduri au fost primite de la o Doamna foarte draga mie,care an de an are recolte minunate.Dansa cultiva un soi de rosii pe care le numeste uriase-cele mai mari rosii au avut 1.4 kg.
Am umplut paharele gata pregatite si etichetate cu amestecul de pamant ,si am pus in fiecare 2 fire de rasad de rosii.
Le-am udat moderat,si dupa cateva zile le voi aplica primul tratament cu macerat de urzica si coada calului(un tratament ecologic,atat foliar cat si radicular)
Cam asa...sper ca vor arata rosiile la maturitate....

miercuri, 17 martie 2010

Cum ne pregatim rasadurile




Pentru a obtine rasaduri sanatoase si viguroase trebuie sa le asiguram tinerelor plantute lumina potrivita,temperatura ce asigura o buna incoltire a semintelor,pamant sanatos si usor,prin apa sa patrunda usor si sa nu stagneze si un grad de umiditate ridicat.

Personal seman semintele pentru rasaduri in tavite de plastic de 5-6 cm inaltime cu capac-pentru a pastra mediul umed pana la incoltire(in lipsa capacului putem folosi o folie transparenta-de bucatarie).De asemenea se pot folosi tavitele de plastic speciale cu 10-24 alveole-exista tavite de acest fel si din turba.
Avantajul folosirii recipientilor din turba-sunt biodegradabile si se pot introduce in pamant cu tot cu rasaduri.
De asemenea putem folosi pahare -de la iaurt,de exemplu, bine spalate(in aceste pahare punem 3-5 seminte).
Atentie! pentru plantele aromatice nu folosim decat vase de lut!
Un rol esential in obtinerea unor rasaduri sanatoase o are lumina
-rasadurile se aseaza in apropierea unei ferestre orientate spre sud.
In absenta acesteia improvizam o instalatie ce 2-3 tuburifluorescente de 40 wati fiecare -plasate deasupra rasadurilor la 20-30 cm.
Zilnic aceasta instalatie trebuie sa furnizeze 12 ore minim de lumina artificiala.

Temperatura optima este cuprinsa intre 20-24 grade(pana la incoltire),dupa trebuie redusa la 15-18 grade Celsius.

Pamantul folosit-exista saci gata preparati la marile magazine de specialitare,in lipsa acestuia se poate folosi in amestec de mranita,nisip,putin var(am folosit si praf de creta)-alcalinizeaza putin solul.
Pamantul se uda upa ce a fost pus in vasele(paharele) in care se vor semana semintele.Dupa aceea se mentine umed,dar nu se uda excesiv.
Exista si varianta banutilor de urba,foarte usor de folosit-se lasa in apa pana isi dubleaza volumul -se face o mica gaura la suprafata turbei si se pun cate 1-2 seminte.

Semintele se pot selecta din recoltele anterioare,sau se gasesc de cumparat la magazine,supermarketuri,etc.
Atentie!Cu cat plantele sunt mai dese,cu cat exista risc mai mare ca bolile sa se propage.Personal,inainte de semanare ,tin semintele 6-8 ore in apa calduta,in care se pot adauga fertilizanti de tip Cropmax,Fertitel,ingrasamant organic cu alge brune,etc....

Rezultate foarte bune se obtin folosind rasadnite-fie cumparate din comert,fie confectionate in casa(vom reveni la acest subiect)

Cu cat semintele sunt mai delicate,cu atat trebuie mai putin acoperite.

Cand repicam?(mutam tinerele plantute in gradina/solar)?
Se poate incepe repicarea cand rasadurile prezinta el putin 2 randuri de frunze,udandu-se bine rasadurile inainte de repicare.Se tin de frunze nu de tulpina,se face unorificiu adanc in pamant,si se introduc rasadurile pana la primele anduri de frunze.
Se uda.
Dupa 2-3 saptamani se poate adauga in apa de udat fertilizant ecologic.

luni, 15 martie 2010

Prevenirea si combaterea bolilor si daunatorilor-solutii fitoterapice

Din ce in ce mai mult,un ultime vreme se pune mare accent pe culturile ecologice de legume si fructe sau legumele si fructele Bio.
Pentru aceasta incercam sa ne ferim de insecticidele si solutiile de sinteza,recurgand la metodele de pe vremea bunicii....
Sunt solutii foarte usor de preparat,ieftine si la indemana oricui

Macerat de urzica(atentie se utilizeaza un recipient de 10 l de la apa plata).Se adauga 2-3 maini de urzici proaspete -se pot folosi si urzici uscate iarna-se lasa la macerat 10 zile,amesteand din cand in cand,pana nu se mai formeaza bule....
Se strecoara lichidul- se dilueaza-1 l de macerat la 5 litri de apa-se stropesc plantele .Foarte util in combaterea manei tomatelor....
La maceratul diluat se poate adauga 1 litru ceai de coada calului-aceleasi intrebuintari.....

Cu maceratul de urzica diluat se pot uda plantele-atentie pe pamantu ud in prealabil ft bogat in minerale.

Alta metoda de prevenire si combatere a manei(in stadii incipiente) este stropirea plantei cu zer ,sau lapte diluat.

Pentru plantele atacate de afide-se utilizeaza un amestec de apa-500 ml,3 linguri detergent de vase,sau pasta de sapun,50 ml alcool-cu aceasta solutie se pulverizeaza frunzele...
Se mai poate folosi si o solutie asemanatoare dar la cere se adauga scrum de tigara...
Se lasa 2-3 ore dupa aplicarea tratamentului si apoi se spala frunzele....
Eu am aplicat aceasta reteta la un lamai verde(limeta),infestata cu afide-tratamentul a avut efect.
O alta solutie pentru inlaturarea daunatorilor este plantarea printre rasadurile de legume din gradina,busuioc si galbenele-parfumul celor doua plante alunga daunatorii.

duminică, 14 martie 2010

Florile...bucuria ochiului si a sufletului




O floare minunata intr-o vaza sau ghivechi...alunga si cele mai urate ganduri depresive....Vremea urata de afara..
Iarna asta a fost lunga chiar si pentru marii iubitori de peisaj hibernal...suntem obositi,nervosi,lenti in gandire,plictisiti.
Asteptam primavara cu explozia ei de culori si verde ca pe un mare cadou facut noua de natura si Dumnezeu....
Ce poate fi mai frumos?

Gradinita din fereastra






Dupa ce ne-am mutat la "casa noastra",un frumos apartament intr-o viluta cocheta...mi-am zis..."si gradina unde va fi?".Stateam la parter,nu aveam balcoane,pervazurile erau foarte late,si geamurile foarte luminoase....
Gata am zis...gradinaria va fi pe pervazurile ferestrelor-interior si exterior....
Am inceput-o usurel,ca orice gradinar in devenire care se respecta,cu rosii pitice in ghiveci,ardei,capsuni curgatoare in rigola,ananas prins in ghiveci din fruct ,ierburi aromatice...diverse.