Translate

Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 30 iulie 2011

Vacanta la Voronet

Din ciclul din frumusetile patriei,va ofer spre delectare cateva imagini din Voronet,unde vom petrece cateva zile de vacanta .



Pensiunea noastra se numeste Popasul Domnesc,de un bun gust desavarsit,cu servire ireprosabila si bucatari minunati.





Am mancat aseara niste papanasi cu branza si smantana tare gustosi.
Pensiunea noastra este langa padure,in spatele Manastirii,intr-un peisaj superb.A plouat cu galeata asta noapte,acum se ridica ceata de pe munti.


Aproape de pensiunea noastra am gasit alt loc minunat-se numeste Conacul Domnitei....rustic,retras dar minunat.

Avem o tara teribil de frumoasa....tare ar fi bine ,sa gasim din cand in cand timp sa o vizitam si sa ne bucuram ochii si sufletul de locurile si oamenii minunati care o reprezinta.

miercuri, 20 iulie 2011




O alta floare de care sunt incantata este datura.
Literatura de specialitate descrie un grad de rudenie cu brugmansia ...ceva de genul verisoare de gradul I..nostim...


 

Ambele sunt din familia Solanaceae.





Datura e erbacee (trãieste si pe la noi, sub formã de buruianã toxicã, numitã ciumãfaie) iar brugmansia e arbust peren de                                                                             origine exoticã.
 



  Literatura apropie atat de mult cele doua plante,astfel ca ajungem sa le incurcam.




Cel mai usor mod de a le deosebi este pozitia florilor-la datura sunt orientate in sus,la brugmansie in jos.






                                                                                          Anul acesta am avut in gradina doua tipuri-cea                                                                                         violet-datura metel,si cea galbena,tripla,cu o floare                                                                                           enorma,superba-datura metel triple yellow.

luni, 18 iulie 2011

Brugmansiile-partea a II a


Ma intreba cineva in urma cu cateva zile pe blog daca mai am brugmansiile(trompeta ingerilor).

Deocamdata este inflorita cea roz-o floare superba ,enorma-30 cm lungime.Initial,in faza de boboc sunt de coloare galben pal,ulterior devin roz.....

Sunt delicate ,nepretentioase ,singurele lucruri de care trebuie avut grija la ele sunt apa(le ud dimineata si seara) si ingrasamintele-am cumparat ingrasamant universal sub forma de granule albastre de la Compo(din care am pus cate 2 linguri in fiecare ghiveci,sau la radacina celor ingropate in gradina)


Experimental am constatat ca celor ingropate in gradina le merge mult mai bine -in sensul ca nu sufera atat de mult de sete ca celelalte din ghiveci.
  

Vara asta s-au cam luptat cu melcii care le-au rontait florite si cateva omizi pe care le-am depistat la timp si decimat.
Inca doua brugmansii sunt pline de bobocei,astept sa infloreasca sa vad ce culori sunt(cand le-am achizitionat ,etichetele s-au desprins si nu mai stiu culorile)...Va fi o surpriza foarte placuta.

duminică, 17 iulie 2011

Primele recolte

















Dupa primele vinete recoltate saptamana trecuta din gradina,ne pregatim de urmatoarea recolta.Incep sa se coaca rosiile si ardeii kapia.

Cele mai grabite rosii nu sunt surprinzator cele timpurii ci cele mari cu crestere indeterminata,din soiurile Brandywine ,inima de bou si un soi fara nume,luat probabil ca rasad din piata.
De asemenea am cules si rosii cherry de ghiveci din soiul Gardener pearl,foarte dulci si bune la gust si nu foarte acide.
Am avut grija   sa dezgolim 15-20 cm de frunze la baza fiecarui fir de rosii ca sa se aeriseasca foarte bine si sa 
stropim cu zeama bordeleza cat mai des,ca sa tinem in frau mana

miercuri, 13 iulie 2011

Vremea salatei de vinete

Ieri am cules primele roade ale muncii noastre in gradina-cateva vinete si cativa ardei galbeni pentru copt....
S-au transformat intr-o ora intr-o delicioasa  salata de vinete fara maioneza,doar cu ceapa tocata si cu ulei de masline.Ardeii i-am copt pe tabla ,curatat si asezonat cu sare,cativa catei de usturoi,ulei de masline si otet de mere.....
O parte din vinetele coapte le-am amestecat cu o lingura de tahini(pasta de susan) si s-au transformat in Baba ghanugh....o salata de vinete cu un gust foarte bun,care facea deliciul celor doi ani si jumatate pe care i-am petrecut la studii in Cairo.
Vinetele noastre sunt total ecologice....pamantul a fost ingrasat asta toamna cu gunoi de oaie,rasadurile nu au fost stropite cu nici o chimicala pentru gandacii de colorado,care anul asta ne-au ocolit.
Multi ne-au intrebat cum de mancam vinete asa de devreme,in multe gradini sunt doar inflorite...
Secretul....am riscat si le-am pus in gradina la mijlocul lunii aprilie...nu au fost nopti exagerat de friguroase anul acesta in zona noastra,prin urmare,rasadurile noastre ne bucura cu primele recolte.....