Translate

Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 15 august 2012

Program de gradinarit pentru toamna 2012

Pentru ca temperaturile caniculare total atipice pentru vara care este pe sfarsite  si au dat agricultura si implicit roadele gradinutei noastre de legume peste cap,am urmat sfaturile unei  doamne ing. horticultor extrem  de pasionata de agricultura.
Aceasta vara a fost un fiasco pentru morcovi,fasole verde,fasole cataratoare , mazare , capsuni .Prin urmare,voi semana primavara foarte devreme(in luna martie )fasole,mazare,radacinoase,pentru ca in luna iunie sa avem recolta si sa prinda temperaturi mai normale.
Culturile care au fost compromise in acest an le-am mutat pentru toamna.Asa ca in luna iulie am semanat fasole fideluta,mazare,marar,patrunjel,castraveti.Au rasarit frumos,si sunt bine dezvoltati.
15 stoloni din capsuni i-am luat din gradina si i-am plantat in rigole la balcon,unde soarele este puternic doar vreo 2-3 ore pe zi.In primul an cand ,cand casa era in constructie am avut capsune in rigole si s-au dezvoltat foarte bine.
  Dintre celelalte leguminoase,rosiile s-au dezvoltat frumos,nu am avut probleme cu mana,dar fructul a fost mult mai mic comparativ cu anii trecuti si ne-am confruntat cu crapare(dovada absentei calciului din sol).Motiv pentru care am adaugat saptamanal in apa de udat Nitrat de calciu.Acest produs a fost foarte bun si pentru ardei carora li se strica varful si se facea maro(patarea maronie este tipica pentru carenta de calciu din sol).
  De asemenea,la ardei am mai invatat ca bunicii praseau de noua ori ardeii si vinetele in timpul sezonului ...explicatia?Ardeii au sistem dublu de radacini-orizontale si pivotante-neprasiti,sunt irigate numai radacinile orizontale si cele verticale raman uscate,astfel se explica si faptul ca frunzele se pleostesc,desi sunt bine udati.
Vinetele am sa le pun in ianuarie pentru rasad,astfel ca in luna mai sa fie mult mai bine dezvoltate decat au fost anul asta.De asemenea ,la anul as vrea sa pun numai vinete albe de al caror gust sunt foarte incantata.
Planuri...planuri...
Sanatosi sa fim si le-am face pe toate!

2 comentarii:

Anonim spunea...

Sa stii ca tot asa m-am gandit si eu.Sa seman cu o luna mai devreme decat de obicei.Numai sa ne lase zapada ca s-au schimbat anotimpurile si acum iarna e pana la sfarsitul lui Martie :(

Dani P. spunea...

Daca am stii, ca an de an e la fel, ne-am adapta facind comparatii ... dar vremea e schimbatoare,in masura in care previziunile-s greu de facut ... Fericiti cei care au solar ... Ma socotesc, ca ar trebui sa fac ceva macar de genul " tunel de plastic ", ca sa pot planta precoce in primavara. Inchipuie-ti, ce jale a fost la noi cu seceta, udam si nici nu se cunostea ...