Translate

Faceți căutări pe acest blog

vineri, 14 martie 2014

Curatarea si sigilarea ranilor aparute in timpul taierilor la pomii fructiferi

Intrucat taierile la pomii fructiferi nu sunt scutite de incidente ca ruperea ramurilor si aparitia ranilor,trebuie sa facem rost de " balsam de rana" care sa impiedice propagarea infectiilor prin "poarta deschisa in trunchi" dupa ruperea unei crengi

In comert,la magazinele de specialitate fitosanitare gasim produse tip "balsam de rana" dar ,in absenta acestora putem sa ne preparam singuri,in casa acest "pansament".

Exista mai multe retete care se folosesc  de catre specialistii in taieri la pomi,pe baza de balega prospata in amestec in proportii egale cu argila si apa,astfel incat amestecul sa aiba consistenta unei smantani groase cu care se unge rana.

Alta reteta :0,5 1 spirt medicinal,200 grame sapun de rufe ras pe razatoarea mica , 100 ml ulei de parafina, 500 grame cenusa de lemn, cernuta, si apa .Consistenta este aceeasi-de smantana groasa.

Reteta care mi se pare cea mai usor de preparat si mai utila este cea de mastic,preparat din plastilina si ulei.Eu inlocuiesc uleiul vegetal cu ulei de neem,pentru proprietatile sale ,pe care le-am enumerat intr-o postare anterioara.
Luam o bucatica de plastilina,pe care o apreciem in functie de lipsa de material lemnos,o modelam in maini pana capata o consistenta moale,flexibila.Apoi cate putin incepem sa turnam cateva picaturi de neem,continuind  sa modelam.

Masticul se aplica pe toata suprafata ranii, inclusiv peste marginea acesteia. Odata cu formarea calusului (partea din scoarta ce a crescut peste rana), plastilina se va ridica usor,  si eventual se va desprinde complet, lasand rana complet vindecata

3 comentarii:

Gradinarit anotimp cu anotimp spunea...

Interesante si foarte utile retete mai ales ca suntem in perioada de taieri si multe dintre acestea provoaca rani care trebuie ingrijite. Reteta cu balega, argila si apa am probat-o pe niste pruni carora le crapase coaja si a dat rezultate bune, in timp. O metoda simpla pentru ranile usoare produse la taiere este cea in care se foloseste ceara de albine( sigileaza si asigura o protectie buna.)Multumesc pentru informatii, o zi minunata.

Promotia 2023 spunea...

Foarte interesanta ideea cu plastilina. Si chiar in aceasta perioada ne apucam de curatat copacii. Multumim pentru sfaturi!

Codrina spunea...

Multumesc pentru aprecieri