Translate

Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 29 martie 2014

Indepartarea tijelor florale la rubarba-o necesitate



Acum cateva zile am gasit intr-un supermarket plicuri cu seminte de rubarba.Asa cum stim,cea mai buna cale de inmultire a rubarbei este prin divizarea tufelor primavara sau toamna.Cereti crescatorilor de rubarba pui ,vor fi bucurosi sa va ajute ,intrucat rubarba creste si se inmulteste foarte repede,tufele devenind foarte stufoase ,ocupand mult loc si devenind greu accesibile
De la rubarba se foloseste doar tija/petiolul,frunzele fiind toxice prin continutul lor in oxalati.Totusi exista o intrebuintare si pentru frunze-sub forma de decoct din frunza sau limbul frunzei-500 g la 3 litri de apa ,decoctul este folosit impotriva invaziei de afide.
Frunzele se pot folosi foate bine la compostare,deoarece acidul oxalic este inactivat ,experienta aratand faptul ca se obtine un compost cu compozitie similara compostului fara frunze de rubarba,fara fenomene de inhibare a cresterii plantelor in urma aplicarii acestui compost.
Tufele noastre de rubarba sunt obtinute din radacini/pui cumparate acum cativa ani.
Avem doua soiuri-unul este Victoria,cel bine cunoscut prin tulpinile/petiolul scurt cu o culoare rosie inchis,mai ales de iubitorii de placinta cu rubarba sau compoturi sau gemuri de rubarba,celalalt un no-name face tije mai lung si mi subtiri,dar la fel de gustoase.
Pe langa placinta delicioasa cu mar,rubarba si ghimbir,noua ne place sa acrim ciorba de legume cu bucatele de tije.
Referitor la semintele de rubarba,cultivatorii au ca prima grija indepartarea tijelor florale,deoarece planta isi va focaliza energia pe dezvoltarea tijelor florale si inmultire in detrimentul dezvoltarii plantei si a tijelor.
La aparitia tijelor florale,usor de recunoscut prin faptul ca au o culoare mai deschisa,si au in varf o inflorescenta,este indicat sa fie taiate de la baza plantei cu un cutit ascutit.
Unica utilizare ar fi intr-o vaza in interior,imbogatind un buchet floral prin frumusetea florilor.Tijele florale  impresioneaza prin persistenta indelungata in vaza si o inflorescenta impresionanta cu un aspect exotic.
Daca tijele florale reapar de obicei in mijlocul tufei,se repeta procesul de taiere,descurajand planta sa reinfloreasca.Tijele florale apar in conditii de stress-un exemplu ar fi o vara calduroasa si secetoasa(rubarba fiind iubitoare de racoare)  se recomanda udarea tufelor o data pe saptamana.Deasemenea se recomanda amplasarea tufelor intr-un loc semiumbrit,eventual langa vreun gard care sa le faca umbra partiala-noi asa am procedat si se pare ca a fost o idee inspirata.
Dupa o documentare mai amanuntita a aflat faptul ca tijele florale apar la plante mature de 3-4 ani,nu la cele tinere.

6 comentarii:

Vasile Rosciuc spunea...

Buna ziua, utile si interesante informatiile, eu n-am cultivat pana acum dar cred ca in acest an voi incerca cu conditia sa-mi germineze semintele pe care le-am primit.O seara frumoasa si o noua saptamana plina de spor in tot ce faceti.

oana a spunea...

In urma cu vreo doi trei ani nu am dat nici o atentie acestei plante. Insa de cand am primit un borcan cu compot asta vara, tin mortis sa pun si eu in gradina. O sa iau de la matusa mea o tufa si sper ca de anul asta sa-mi fac compot acasa. Chiar nu stiam cum se ingrijeste, multumim pentru sfaturi.

Codrina spunea...

Cu placere....cred ca in arhiva gasiti si reteta de placinta cu rubarba.Multumesc pentru urari,asemenea...

Eugen spunea...

eu am 5 plante, 3 obtinute de mine anul trecut din seminte (dintre care 2 s-au dezvoltat foarte bine, cea de-a 3a a ramas cam mult in urma, dar sunt sigur ca le va ajunge din urma pe suratele ei), iar 2 primite prin posta (sub forma de plante deja dezvoltate, cu radacini si frunze). am observat ca la cele 4 plante "mari" au aparut inflorescentele, adica au iesit din "carapace". sa le tai acum, sau sa le las sa se mai dezvolte?

Codrina spunea...

Daaa....este indicat sa fie taiate cu un cutit ascutit de la baza petiolului.....cat mai aproape de pamant

Anonim spunea...

Buna ziua, am facut o dulceata de rubarba delicioasa, nu am mai mancat pina acum asa ceva.