Translate

Faceți căutări pe acest blog

joi, 13 martie 2014

Metode de udare a orhideelor

Iarna aceasta a fost una nu prea grozava pentru orhideele noastre,avand in vedere ca Domnisoarele Phalaenopsis nu sunt mare iubitoare de caldura uscata,asa cum sunt eu......
Urmarea,s-au deshidratat,doua mature si un puiut ne-au parasit,desi le-am facut toate mofturile,ca in anii trecuti...au avut parte de baie sau sauna in cabina de dus(ceea de Phalaenopsisurilor le place foarte mult).Am incercat si varianta de scufundare a ghivecelor  saptamanal intr-un lighean cu apa calduta.
Nu am inteles prea bine motivele-nu  erau pozitionate  deasupra caloriferului,geamurile pe care stau orhideele au fost prevazute din constructia casei a fi spre apus,protejate de stresini lungi,asa incat soarele la apus sa nu le arda(nu radeti......a fost unul din aspectele la care ne-am gandit cand am proiectat casa.....plantele sa fie fericite)
Insa si-au revenit spectaculos dupa ce am revenit la vechea mea metoda de udare,pentru care am primit critici de altfel,folosind cuburi de gheata puse deasupra ghiveciului.Aceasta metoda ciudata,ar spune unii prezinta un mare avantaj,acestea se topesc lent,hidratand in timp,gradat radacinile.
Am primit observatii ca supun radacinile aeriene ale orhideelor care vin in contact cu gheata la temperaturi prea scazute...poate,desi nu prea cred.....le iau doar ca pe pareri de "cunoscatori"
Orhideelor mele le place teribil,si isi revin spectaculos....
Toamna viitoare tarziu,dupa terminarea sezonului  floral,orhideele vor merge la repaus in mansarda,unde temperatura medie pe parcursul iernii este de 15 grade.
Literatura de specialitate recomanda cel putin 1-2 luni de repaus termic mediu.
Foarte curios a fost faptul ca Vandele noastre,specie care este cunoscuta a fi mai mofturoasa,a rezistat foarte bine la" iarna calduroasa" din casa,si nu au dat semne de suferinta.Le-a placut dusurile la doua saptamani insotite de sauna,si pufurile de apa pe radacini la 2-3 zile.
Schimband opinii cu alti iubitori de orhidee am constatat ca au fost multe persoane a caror orhidee Phalaenopsis  au prezentat suferinte similare.
Concluzia:revin la metoda mea de hidratare folosind cuburi de gheata,dozate in functie de marimea orhideei si numarul de tije florale,si repausul termic moderat peste iarna .


2 comentarii:

dor spunea...

Am si eu 3 orhidee, toate 3 inflorite, le merge super bine, iar eu le ud normal si le fac din cand in cand cate o baie cu dusul... n-am auzit de metoda asta de udare cu cuburi de gheata... posibil sa fie eficienta :)

Codrina spunea...

Posibil...ca la mine merge,dragalasa.. :-*