Translate

Faceți căutări pe acest blog

joi, 13 martie 2014

Panselute





Ne tot propunem de cativa ani sa ne facem propriile rasaduri de flori pentru jardiniere.Avand in vedere ca in fiecare an am adaugat cate o terasa,un foisor in plus ,noua imagine a casei cere si niste flori pe masura.Anul trecut am avut muscate erecte la balcoane,superbe de altfel,dar anul asta ne-am gandit sa facem niste aranjamente mixte de muscate/panselute/petunii/lobelii.La balcoane vom pune condurasi curgatori,care sa imbrace frumos riglele de lemn.
Din toamna am cumparat seminte de panselute de toate culorile  cu floare mare si mai nou baby-panselute ,cu flori mici,foarte simpatice si vesele.
Acum cativa ani am mai avut o tentativa de a semana panselute,dar acum,citind un prospect mai complet si detaliat mi-am dat seama unde greseam.
Am luat niste minisere  de la magazine de specialtate,am pus mranita in strat de 3 cm,am udat cu apa cu un recipient bine spalat ramas de la solutia de curatat gemuri,am presarat semintele si le-am acoperit cu capacul transparent-sunt intr-o camera luminoasa,dar nu sub razele directe ale soarelui.
Anii trecuti acopeream semintele cu pamant si nu incolteau.Dand un o cautare pe net,am aflat ca semintele se acopera cu un strat foarte subtire de mranita numai dupa germinare(10-18 zile).Zilnic le scot capacul transparent si il curat de condens,lasand cateva minuate minisera deschisa pentru a se aerisi.
Dupa ce ajung la 3-4 cm si cateva frunzulite se pot repica in pahare individuale cu pamant.Plantele pot fi taiate la varfuri-"ciupite", pentru a incuraja dezvoltarea mai compacta sub forma de tufa. Cand se ciupesc varfurile apar noi ramurele laterale.Timpul optim de transplantare este atunci cand au 5 frunze adevarate(cel putin)-adica la aproximativ 8 saptamani de la insamantare.
Panselutele nu sunt ferite de daunatori:paianjenul rosu si musculita alba fiind doar doi dintre ei.In acest caz se recomanda tratament cu Mospilan.
Panselutele prefera un climat temperat dar se vestejesc in canicula din mijlocul verii. Se recomanda a se planta in zone de semiumbra,iar odata pe luna se recomanda a se adauga ingrasamant lichid in apa de udat.Se plivesc si se  curata florile uscate pentru ca planta sa infloreasca din nou si pentru prelungirea perioadei de inflorire
Sunt flori rezistente,rezista pana la primul inghet,si acoperite cu paie in timpul iernii pentru a le proteja de inghet ,ne bucuram de ele si al doilea an.

Sursa fotografiilor si a semintelor: http://www.nickys-nursery.co.uk/

2 comentarii:

Gradinarit anotimp cu anotimp spunea...

Sa va bucurati de frumusetea si gingasia micilor minunatii. Varietatea neagra chiar n-am vazut-o niciodata. Mult spor la gradinarit.

Codrina spunea...

Multumesc mult!Sper sa si germineze macar 2-3 seminte din fiecare soi....