Translate

Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 22 martie 2014

Yacon-partea a doua



Plantutele de yacon cresc vazand cu ochii...este o experienta noua si pentru noi,abia asteptam sa-i plantam.
Am facut rost de doua vase mari,ramase de la transplantarea lamailor....vasele cu yuconii vor sta in gradina de zarzavat,pe un spatiu gol ,langa foisor.
Pe langa posibilitatea de a consuma tuberculul de yucon sub forma cruda,in  salate,am aflat, de curand,ca din sucul stors la robot ,fiert si concentrat,rezulta un sirop minunat,al carui gust imita siropul de artar,de altfel folosit pe scara larga si de diabetici,datorita continutului in  inulina.
Proprietatile terapeutice ale Yacon-ului(Smallanthus sonchifolius) nu sunt noutati,ele fiind cunoscute de sute de ani in America de Sud,bastinasii folosindu-l pentru virtutile sale terapeutice asupra afectiunilor renale,digestive,si in reglarea nivelului glicemiei.
Siropul obtinut din stoarcerea tubercululilor,si concentrare prin fierbere are o culoare inchisa si consistenta similara melasei.
Ingredientele  "cheie" din compozitia siropului de Yacon sunt fructooligozaharidele ,in procent de aproximativ 40-50%,cu o  structura moleculara care  le face  imposibil de recunoscut de catre sistemul digestiv.Desi ele stimuleaza papilele gustative pentru gustutul dulce,nu sunt metabolizate de corpul uman.Siropul contine si o proportie mica de zaharuri care sunt metabolizate de catre organismul uman printre care-fructoza,glucoza si zaharoza,restul,sau marea majoritate sunt fructooligozaharide si fribre,numite inulina.
UPDATE:celor care mi-au scris si au dorit rasaduri de yacon,le spun ca am renuntat la cultivarea lui din doua motive:
-gradina de zarzavat este foarte mica,si yacon-ul ocupa ceva spatiu
-in plus,recolta noastra a fost minima-la o planta -5-6 tuberculi mici(deliciosi cel drept).....
Am decis sa utilizam acest spatiu pentru alte culturi.

2 comentarii:

ioana spunea...

Buna,
ma intereseaza si pe mine niste plante de yokon pentru primavara viitoare! mama are diabet si sunt in cautare de alternative pentru ca tare ii plac dulciurile.Daca faceti o lista cu doritori, puneti va rog un anunt si ma inscriu si eu!

Codrina spunea...

Sigur.... va rog sa-mi mai aduceti aminte in toamna.
Trimiteti-mi mail va rog pe adresa ionascus@gmail.com.
Sanatate mamei!