Daca vrem sa construim noi un solar sau unul de tip tunel, trebuie sa ridicam mai intai scheletul format din tevi din material plastic sau fier, curbate. Daca vrem sa construim doar un solar de dimensiuni mici, trebuie sa potrivim scheletul la o distanta de aproximativ 50-100 cm (pentru solariile de tip tunel scheletul este asezat la o distanta mult mai mare decat in mod obisnuit).
Intindem folia pe lungime, deasupra scheletului, iar la capatul solarului o strangem ca pe o perdea si o fixam cu caramizi. Sa fixam folia la baza, pe lungimea solarului, cu o scandura pe care sa asezam pietre, pentru ca vantul sa nu o indeparteze, dar in acelasi timp sa o putem deschide oricand lateral in vederea aerisirii.
In solarul astfel pregatit, legumele pot ramane pana la recoltare, daca asiguram o aerisire corespunzatoare. in functie de vreme, semanatul in solarii poate sa inceapa de la mijlocul lunii martie.
In zilele calduroase de primavara trebuie sa aerisim, sa deschidem partea ingusta a solarului, sa ridicam folia si sa o fixam de primii stalpi de sustinere. De-a lungul verii trebuie sa facem o serie de lucrari de intretinere: plivirea buruienilor, udatul, aerisirea. Ca sa putem executa aceste lucrari, ridicam folia pe partea mai lunga a solarului si o fixam pe acoperisul amplasamentului.
Seră-solar sau solar de tip tunel de dimensiuni joase
Solarul il putem pastra si pe perioada iernii. In acest caz recomandam ingroparea marginilor in pamant, pentru ca folia sa nu fie luata de vant si sa oferim legumelor rezistente la ger o protectie sigura impotriva ploii si a zapezii.
Daca constructia solarului ni se pare prea complicata, putem sa intindem pur si simplu folia direct peste strat. Folia intinsa astfel trebuie fixata doar la margini. Spre deosebire de solar, folia intinsa in acest fel poate fi lasata doar pana la inceputul dezvoltarii plantutelor. si aceasta metoda este de un mare ajutor - grabeste incoltirea semintelor, dar in momentul in care creste temperatura si plantutele incep sa se dezvolte, folia trebuie indepartata. Este bine sa indepartam folia cand vreme de afara devine mai mohorata sau ploioasa, caci razele directe ale soarelui le poate afecta.
Astfel putem ajuta plantutele sa se adapeze la temperaturile exterioare. Folia o impaturim cand este complet uscata si o depozitam intr-un loc uscat si intunecos. Astfel o putem refolosi si in primavara urmatoare.
Daca ridicam solarul cu mult inaintea semanatului, legumele vor ajunge intr-un strat bine pregatit
Sursa: www.infogradina.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu