Varza kale va fi anul acesta una dintre noutatile pe care le vom cultiva in gradina.Inca de anul trecut cochetam cu ideea sa cultivam si in rand de kale in gradinita de zarzavat,dar,intrucat nu prea aveam informatii despre aceasta ,am amanat.
Peste iarna ne-am documentat,am facut rost de seminte,si anul acesta,cultivarea varzei kale va fi pentru noi un experiment.
Kale este un tip de varza creata,numit de unii "noul spanac", cu frunze verzi sau mov, ale carei frunze nu formeaza o capatana , asa cum se intampla in cazul celor mai multe tipuri de varza, ci cresc in manunchi. Seamana, mai degraba, cu salata; frunzele au textura ferma ,sunt crete si au un gust mai amarui, care se atenueaza daca sunt preparate.
Kale este faimoasa pentru compozitia si proprietatile sale,alaturi de alte legume ca spanacul ,mustarul,sfecla.
Profilul sau nutritional se remarca prin trei calitati:
-antioxidant-prin luteina si zeaxantina protejeaza
impotriva bolilor cardiovasculare si a degenerescentei maculare
-detoxifiant
-anticanceros-cancrele de vezica,san,colon,ovar si prostata- blocand dezvoltarea celulelor canceroase
Referitor la continutul sau in vitamine si minerale,kale este sursa de beta caroten,vitamina K,vitamina C, luteina and zeaxanthina(pentru pacientii care urmeaza tratament antiagregant este indicat sa consulte medicul inainte de a consuma kale-datorita concentratiei mari de vitamina K)
Deasemenea este sursa importanta de calciu,alaturi de omega-3, Thiamine (B1)Riboflavina (B2), Niacina (B3), Acid pantotenic (B5), Vitamin B6, Folate (B9), Vitamin E, Iron, Magnesium, Manganese, Phosphorus, Potassium and Zinc.
Un comentariu:
Buna dimineata,
Interesant de incercat cultivarea mai ales ca in zona sunt conditii propice cresterii si dezvoltarii plantelor din familia Brassicaceae, mari iubitoare de apa.si de temperaturi mai scazute.
Am inteles ca poate fi plantata si in zone mai putin insorite. Multumesc pentru informatii si va doresc o duminica linistita.
Trimiteți un comentariu