Uleiul de neem si copacul din care se extrage isi are denumirea din varianta sa in limba sanskrita-nimba.
Referinde-ne la compozitia uleiului de neem,acesta are mai multe componente,Azadirachtin avand rolul cel mai important.
Sub forma de insecticid organic,insectele care se hranesc cu frunzele stropite cu ulei de neem isi modifica ciclul de viata pana la cel de depunere a oualelor,foarte interesant fiind faptul ca unele insecte ,lacustele spre exemplu ,refuza sa se mai hraneasca si astfel mor.Mirosul sau urat il face repelent pentru multe insecte printre care: musculita alba,afidele,larvele,acarienii.
Administrarea uleiului de neem sub forma de spray pe frunzele atacate are efect fungicid actionand cu succes asupra patarii negre(l-am incercat la trandafiri),manei vitei de vie,manei la tomate, atat pe frunze,cat si pe pamant sub plante.
Am incercat mai multe formule,cea mai buna mi s-a parut urmatoarea 1 lingura ulei de neem ,1 lingura de detergent de vase 0.5 litri de apa.Unele retete recomanda utilizarea in acest amestec si a catorva picaturi de ulei eteric,pentru a acoperi mirosul neplacut al uleiului de neem.Personal nu folosesc pentru ca ii pierd utilitatea ca repelent,si in al doilea rand,utilizat in medii deschise-gradina,sau aerisite -solar,nu are de ce sa fie deranjant.
Durata de aplicare este de la 7 la 14 zile, eu l il aplic 7 zile si apoi fac pauza,dupa care repet,cu rezultate foarte bune.
Nu in ultimul rand,si poate cel mai important,uleiului de neem nu isi manifesta efectul insecticid sau repelent asupra insectelor utilitare ca albinele sau gargaritele.
3 comentarii:
Buna dimineata, foarte interesant si util.
Credeti ca poate fi folosit ca inlocuitor al uleiului horticol in stropirile de primavara?
Eu foloseam Condifor oil dar l-am inlocuit cu uleiul alb
Daca spuneti ca actiunea neem-ului este buna o sa incerc sa-l folosesc la stropiri.
O zi senina cu spor la gradinarit.
Eu il voi folosi in locul Confidorului ,insotit in schema de tratament de piatra vanata.
Zi frumoasa si Dvs.
Multumesc pentru sfat.Eu fac taierile, stropesc cu zeama bordeleza sau numai cu piatra vanata, depinde de situatie si daca am sau nu var din piatra de var( nu praf de la punga) si ultima stropire cu ulei alb.
Odihna placuta si o zi linistita va doresc.
Trimiteți un comentariu