Translate

Faceți căutări pe acest blog

duminică, 27 martie 2011

A venit primavara?????


Ieri dimineata am avut placuta surpriza sa gasesc in gradinita de flori sapte branduse galbene inflorite...sa nu uit ieri au fost 16 grade C ...

Astazi,din pacate,cand ne-am trezit dimineata ningea....se pare ca urmatoarele trei zile vor fi la fel,frig,ploaie....

O primavara foarte capricioasa.....

sâmbătă, 26 martie 2011

Iata si minisolarul mult visat



Saptamana asta ne-am indeplinit un vis...am facut un minisolar dupa modelul postat in urma cu cateva zile.Am cumparat 12 metri teva pexal(din aceea pentru sistemul de incalzire),l-am taiat in bucati de 2.5 metri.

Sotul meu a sapat o brazda lunga de 7 metri si lata de 2 metri,am modelat bucatile de pexal in forma de arc de cerc,le-am infipt cam 25 cm in pamant ,am semanat ridichi,salata lollo-rosie si creata),si salata capatana,spanac,pe margini am pus arpacic.

Am udat bine,si la sfarsit am intins folia,si am fixat-o cu bolovani din jumatate in jumatate de metru(batea vantul foarte tare si ne-a fost frica sa nu o smulga)

Cam asa ceva a iesit....inainte de infoliere si forma finita.





miercuri, 23 martie 2011

Bionat


Anul trecut am descoperit ingrasamantul ft bun, cu extract natural din plante -Bionat PLUS,pe care l-am achizitionat de la fitosanitare.

Sunt foarte multumita de el,se foloseste in aplicatii foliare,si radiculare, eu l-am folosit diluat si in apa de udat florile la plantele de apartament cu rezultate foarte bune(hibiscusii sunt plini de boboci)

BIONAT PLUS - Ingrasamant foliar cu extract natural din plante

BIONAT PLUS acţionează la nivelul celulei plantei, asupra intensificării procesului de fotosinteză, grăbind sinteza clorofilei şi a altor proteine (carbohidraţi) din celulă.

Ca urmare a acestor reacţii se accelerează metabolismul plantei care conduce la creşterea sistemului radicular atât în adâncime cât şi a numărului de perişori absorbanţi, mărind absorbţia substanţelor nutritive din soluţia solului de către plante. Aceste fenomene se produc într-un ritm accelerat într-un interval de 48-72 ore.

Proporţia optimă a tuturor elementelor face ca efectul BIONAT-ULUI PLUS să fie deosebit de eficient , obţinându-se sporuri de producţie cuprinse între 30-35%

BIONAT PLUS are ca efect imediat:

creşterea accelerată a plantelor;
creşterea numărului de flori bigote şi a numărului de fructe
stimularea formării unui număr mai mare de bulbi şi tuberculi;
înlătură efectele carenţelor în microelemente (datorată utilizării intensive a îngrăşămintelor complexe);
măreşte rezistenţa plantelor la secetă;
scoate rapid din stres plantele în caz de calamităţi (grindină, îngheţ);

Compozitie
A. Elemente nutritive principale : Azot (N) 7,5 %, Potasiu (K2O) 0,8 %, Fosfor (P2O5) 0,003 %
B. Elemente nutritive secundare : Magneziu (Mg) 0,5 %, Sulf (S) 1,3 %, Calciu (Ca) 0,05 %
C. Oligoelemente : Bor (B) 0,2 %, Cupru (Cu) 0,4 %, Fier (Fe) 0,2 %, Mangan (Mn) 0,07 %, Zinc (Zn) 0,12 %
D. Extract natural din plante cu continut de auxine cu effect biostimulator 9 %


Mod de utilizare
1. La seminte de orice specie (legume, flori, cereal, etc.). La pregatirea semintei pentru semanat se administreaza 100 ml BIONAT diluat cu 3-6 l apa/norma de samanta/ha.
2. La rasaduri de legume si flori se administreaza prin stropiri saptamanale sau la doua saptamani in concentratie de 0,1 – 0,2 % (1 – 2 ml/1 l apa).
3. La legume in culture din solar, sere si camp, in primele faze de vegetatie, se pulverizeaza pe frunze in doza de 0,2 % (2 ml/1 l apa) la interval de 7 zile, 1-2 stropiri. La legume de peste 2 saptamani prin pulverizare pe Frunze in doze de 0,5 % (5 ml/1 l apa) la interval de 7 – 10 zile, 4 – 6 stropiri.
4. La flori in ghivece, camp si sere, se pulverizeaza pe frunze la interval de 10 zile in doze de 0,2 % (2 ml/1 l apa).
5. La florile taiate, in vaza se adauga in apa din vaza o doza de 0,2 % (2 ml/1 l apa) si prelungeste prospetimea cu 3 – 4 saptamani, fara a schimba solutia.


_________________

vineri, 18 martie 2011

Compostul la indemana oricui

Acest subiect il vom dezvolta in mai multe parti,incepand cu "materialele" indicate si neindicate pentru obtinerea compostului:

Materiale indicate pentru compostare:

Buruienile (fara seminte si radacini)
Pâine şi cereale
Zat de cafea si filtre de cafea(hartie)
Pliculete de ceai şi ceai frunze
Coaja de ou,coji de banane
Fructe / legume coji
Frunze
Rumeguş netratat,nevopsit
Paie
Gazon
Lemn de frasin (cantităţi moderate)-maruntit
Hârtie,cartoane
Ziar



Ce să nu Compostam

Unt
Uleiuri
Oase,excremente de pisica sau caine
Brânză
Untură
Ulei vegetal
Plantele bolnav
Maioneză
Carne sau grăsimi din carne
Lapte
Pastă de arahide
Frişca
Cărbune (poate fi toxic)-desi unii indica folosirea carbunelui de lemn la compost
Orice lemn tratat, vopsit şi / sau aschii de lemn





marți, 15 martie 2011

Tzitzy,pisica poznasa

Citeam mai demult ca orice blog care se respecta ,fie el si de gradinarit are macar o pisica sau catel printre subiectele despre plantute..

Pisicutza noastra se numeste Tzitzy,am gasit-o sub o masina acum sase ani cand era un puiut,flamanda,ii cazuse o parte din blana....am adoptat-o imediat.

Bineinteles ca fata s-a emancipat intre timp,a devenit o alintata peste masura.

Mai nou se uita la Animal Planet si vorbeste pe toate limbile cu pisicile de la TV,spre distractia noastra.

luni, 14 martie 2011

Repicatul rasadurilor

Astazi am repicat rasadurile mai dezvoltate ,rosii uriase-le spunem noi,rosii Abraham Lincoln,ardei Kapia(corno di torro) si vinete.

Anul acesta vinetele au mers tare greu unele s-au topit,altele au crescut mici,subdezvoltate.Le-am pus mai mult din ambitie,deoarece anul trecut am avut o dezamagire cu cele cumparate din piata-desi vanzatoarea mi-a spus ca este soiul Pana Corbului(lungi) au crescut niste vinete miniatura,de 10 cm fructul,desi tufele erau bine dezvoltate.

Am avut seminte primite din bunavointa unei prietene(te sarut Victoria),dar se pare ca este chin mai mare decat ma asteptam cu ele,sau ceva nu le-a placut la noi in apartament.Mai am 15 fire pe care le astept sa le repic.Nu voi mai pune 50 fire ca anul trecut,20 vor fi sufieciente.

Ardeii Kapia si gogosarii au iesit si ei,putini au fost insa de repicat,in schimb ardeii de umplut se pare ca vor fi mandria gradinii anul asta...cel putin sper....

Am folosit paharele de plastic de unica intrebuintare,pe care le-am gaurit la baza cu un varf de foarfece,in care am pus pamant pentru rasaduri plus o lingura de amestec de piatra vanata si var nestins(la indicatiile tatei care este un gradinar foarte priceput)

In fiecare pahar am pus cate 2 fire ,si am notat cu markerul pe fiecare pahar ce am rasadit in el,ca sa stiu cand le voi planta in gradina.

La sfarsitul lunii,daca va fi cald ca acum,voi incerca metoda de care am mai povestit privind cultivarea rosiilor direct in gradina sub pet(minisera)

joi, 10 martie 2011

Cum construim un solar tip tunel

Solariile de tip tunel le construim astfel: folia transparenta cumparata din comert o fixam pe un schelet curbat (putem cumpara scheletul gata fabricat), de diferite marimi, potrivit pentru diferite straturi. Aceasta poate fi o varianta chiar mai ieftina decat cel facut in casa.

Daca vrem sa construim noi un solar sau unul de tip tunel, trebuie sa ridicam mai intai scheletul format din tevi din material plastic sau fier, curbate. Daca vrem sa construim doar un solar de dimensiuni mici, trebuie sa potrivim scheletul la o distanta de aproximativ 50-100 cm (pentru solariile de tip tunel scheletul este asezat la o distanta mult mai mare decat in mod obisnuit).
Intindem folia pe lungime, deasupra scheletului, iar la capatul solarului o strangem ca pe o perdea si o fixam cu caramizi. Sa fixam folia la baza, pe lungimea solarului, cu o scandura pe care sa asezam pietre, pentru ca vantul sa nu o indeparteze, dar in acelasi timp sa o putem deschide oricand lateral in vederea aerisirii.

In solarul astfel pregatit, legumele pot ramane pana la recoltare, daca asiguram o aerisire corespunzatoare. in functie de vreme, semanatul in solarii poate sa inceapa de la mijlocul lunii martie.

In zilele calduroase de primavara trebuie sa aerisim, sa deschidem partea ingusta a solarului, sa ridicam folia si sa o fixam de primii stalpi de sustinere. De-a lungul verii trebuie sa facem o serie de lucrari de intretinere: plivirea buruienilor, udatul, aerisirea. Ca sa putem executa aceste lucrari, ridicam folia pe partea mai lunga a solarului si o fixam pe acoperisul amplasamentului.





Seră-solar sau solar de tip tunel de dimensiuni joase







Solarul il putem pastra si pe perioada iernii. In acest caz recomandam ingroparea marginilor in pamant, pentru ca folia sa nu fie luata de vant si sa oferim legumelor rezistente la ger o protectie sigura impotriva ploii si a zapezii.


Daca constructia solarului ni se pare prea complicata, putem sa intindem pur si simplu folia direct peste strat. Folia intinsa astfel trebuie fixata doar la margini. Spre deosebire de solar, folia intinsa in acest fel poate fi lasata doar pana la inceputul dezvoltarii plantutelor. si aceasta metoda este de un mare ajutor - grabeste incoltirea semintelor, dar in momentul in care creste temperatura si plantutele incep sa se dezvolte, folia trebuie indepartata. Este bine sa indepartam folia cand vreme de afara devine mai mohorata sau ploioasa, caci razele directe ale soarelui le poate afecta.

Astfel putem ajuta plantutele sa se adapeze la temperaturile exterioare. Folia o impaturim cand este complet uscata si o depozitam intr-un loc uscat si intunecos. Astfel o putem refolosi si in primavara urmatoare.
Daca ridicam solarul cu mult inaintea semanatului, legumele vor ajunge intr-un strat bine pregatit

Sursa: www.infogradina.ro

Vecinatati favorabile si nefavorabile

Un articol primit pe e-mail :

Vecinatatile reprezinta unul sau doua randuri dintr-o planta de baza , iar langa acest rand,un alt rand de planta dintr-o alta specie,sau un strat dintr-o planta de baza ,in cadrul acestui strat,printre randuri se introduc mai putine randuri dintr-o alta specie

Vecinatati nefavorabile:fasole cu:mazare,marar,ceapa,usturoi,praz.
-cartofi cu:tomate(se stie ca rosiile sunt iubite de catre Colorado,dar vinetele sunt si mai apreciate ca rosiile),varza,telina,ceapa,usturoiul,vinetele;
-castravetii cu ridichile;
-salata cu patrunjelul;
-zmeurul cu murul;
-tomate,cartofi,fasole cu nucul;
-varza cu:ceapa,usturoiul,prazul;
-porumbul inhiba:graul,salata,ceapa si tomatele;
-leguminoase dupa leguminoase;
-tomatele inhiba fasolea si graul;
-orzul inhiba pirul si alte cereale(adica ai putea scapa de buruiana graminee numita pir,cultivand orz(fara sa fie nevoie de erbicid pt aceasta buruiana).;
-despre pomi fructiferi unii dupa altii am mai scris.
Vecinatati favorabile:
-morcovi cu ceapa din arpagic pt indepartarea mustei bulbilor de ceapa;
-telina cu:morcovi.Telina protejeaza morcovii de atacul viermilor.O alta masura ecologica cand stii ca ai o zona cu viermi sarma(subtiri cam ca o sarma si galbeni ce ataca in principal radacinoasele,iar morcovii sunt preferatii lor este sa incalzesti intr-o oala mare,apa pana clocoteste si apoi sa o torni pe zona respectiva(bineanteles sa nu fie cu plantele de cultura sau seminte,ci se face inainte cu un timp de a te apuca de semanat).;
-fasolea oloaga este protejata de afide prin plantarea in jurul ei a unei borduri de cimbru;
-sfecla cu cimbru;
-ceapa protejeaza salata de micoze;
-fasolea cu castravetii;
-tomatele si telina plantate printre varzoase,le apara de fluturele alb al verzei
-usturoiul ofera protectie impotriva micozelor(ciupercilor),putandu-se asocia cu:tomatele si chiar capsunii.In cazul capsunilor se pune si un strat de fan pe langa ele pt a nu fi pe sol si a se imbolnavi.;
-salata capatana semanata printre ridichi le apara de purici(probabil cand salata este deja mai marisoara, decat ridichile.;

marți, 8 martie 2011

8 Martie



La multi ani tuturor domnisoarelor si doamnelor iubitoare de flori,gradinarit si frumos,in general.

Fie ca implinirile frumoase,sanatatea si spiritul acestei zile sa va insoteasca pretutindeni...si fie ca primavara iubirii sa va inunde sufletul cu bucurie si cu parfumul tuturor florilor sale.

Va doresc un 8 Martie superb!



vineri, 4 martie 2011

Tratament rasaduri

Mi-am propus sa nu tratez rasadurile de legume cu substante chimice.Anul trecut am reusit cu brio,anul acesta se pare ca trebuie sa recurg la tratamente,din momentul in care am gasit ieri dimineata cateva rasaduri de vinete cazute.

Nu ar fi avut nici un motiv..au fost udate ca si celelalte,au fost cultivate in banuti de turba(deci am exclus posibilitatea existentei unor factori care sa tina de pamantul utilizat la cultivare....viermi,etc),au avut caldura-sunt pe pervazul ferestrei,deasupra caloriferului...nu au fost vizitate de "factorul de stress cu ochi albastri"....siameza noastra...foarte curioasa de altfel.....

Am urmat sfaturile Elisei si am cumparat Merpan,si le-am aplicat o stropire la cele ramase in "picioare"(cele compromise au iesit din discutie)

Ca sa ma consolez,am mai pus "la apa" cativa banuti de turba in care voi pune o alta serie de rosii Brown Cherry,Cherry pitice-Vilma,Mortage Lifter,Anna-Rusia si Brandywine.

Datorita faptului ca zapada refuza sa se topeasca si se anunta inca o saptamana de iarna,am renuntat.deocamdata la ideea de a pune rosii direct in gradina sub pet-uri ,si am mai pus cateva rasaduri(spatiate la 3 saptamani fata de primele),pentru a avea rosii care se coc in transe.

Din pacate ardeii kapia si gogosarii au fost sub asteptari,au iesit numai jumatate din seminte....celelalte nu au dat semne...le-am verificat...mucegaite.....nu toate semintele au fost de calitate(recunosc,am fost lenesa si nu mi-am pus deoparte seminte de ardei,kapia si gogosari din recolta mea).

Cu ardeii grasi mai am rabdare...ei sunt mai inceti...avand in vedere ca i-am pus in pamant pe 5 februarie,mai asteptam vreo 10 zile....

marți, 1 martie 2011

Martisor


Primavara fericita,multa sanatate si numai bucurii!!!!

Mărţişorul este o sărbătoare caracteristica poporului român, sărbătorită chiar în prima lună a primăverii, de unde îşi trage şi denumirea. Primele dovezi arheologice despre Mărţişor datează încă de pe vremea strămoşilor noştri Geţii.


Aceasta este considerată sărbătoarea binelui, fericirii, sănătăţii, a victoriei binelui asupra răului. Simbolul acesteia este mărţişorul, care este confecţionat din două fire de aţă, albă şi roşie. Aceste culori semnifică în popor cele mai firave culori ale vieţii, roşu însemnând dragostea pentru tot ce e frumos, prietenie, viaţă, iar albul fericirea, divinitatea, curăţenia, puritatea sufletească şi sănătatea. Însă strămoşii noştri mai confecţionau acest fir de aţă a mărţişorului din alte două culori: alb şi negru. Culoarea neagră reprezenta lâna neagră dată de Baba Odochia nurorii sale pentru a împleti ciorapi feciorului său, şi simboliza întunericul iernii. Culoarea albă simboliza lumina şi căldura primăverii.

La originile mărţişorului a stat o monedă de aur la care se agăţa un fir de aţă făcut din două părţi răsucite, una roşie şi alta albă, pe care copiii obişnuiau să o poarte la gât. În popor se considera că acesta amuletă aducea noroc si fericire. Fetele purtau mărţişorul până când înfloreau copacii, iar după desfacerea mugurilor acestea legau mărţişorul de trunchiul unui copac, iar cu moneda îşi cumpărau brânza, pentru a avea o faţă albă şi frumoasă tot anul. În prezent mărţişorul se poartă în piept, lîngă inimă de către toată lumea, acesta fiind modul tradiţional de a se vesti în toată lumea venirea primăverii.

Una din multele legende ce dăinuie de veacuri despre Mărţişor ne spune că în una din zile crăiasa pe nume Primăvara a ajuns pe meleaguri străine unde dăinuia înfricoşătorul Ger. Primăvara a decis să încălzească măcar puţin pământul îngheţat şi a chemat Soarele, dar a văzut-o Gerul şi a încercat să o alunge din împărăţia sa. Luptându-se cu puternicul Ger, Primăvara s-a rănit şi pe zăpada albă au căzut câteva picături de sânge. Cu toate că prinţesa era firavă şi micuţă, ea a reuşit să-l învingă pe Ger şi să-l alunge departe de tot. Acolo unde a căzut sângele Primăverii, pământul s-a încălzit şi de sub zăpezi a răsărit o minunată şi gingaşă floare, numită Ghiocel. Culoarea sângelui şi a zăpezii se regăsesc şi astăzi în culorile mărţişorului.


Sursa: www.moldova.org