Translate

Faceți căutări pe acest blog

joi, 28 aprilie 2011

Gloxinia,o noua pasiune






Nu eram mare amatoare de gloxinii pana anul trecut,cand am primit de ziua mea o gloxinie.Ce este drept,era foarte hormonata(ca majoritatea florilor cumparate din comert),si nu a supravietuit...in parte,recunosc a fost si vina mea,nu am stiut sa o ingrijesc foarte bine.


Gloxiniile nu iubesc lumina puternica,iar de udat se uda cand pamantul este aproape uscat la suprafata(unii recomanda udarea lor in farfuriuta),eu prefer sa le ud in ghiveci,evitand sa ud frunzele.


Acum am 4 gloxinii,si vor urma cu siguranta altele,alte culori in curand.

miercuri, 27 aprilie 2011

Tomate-generatie noua

Anul trecut,toate rosiile si-au terminat rodul toate odata ,la sfarsitul lunii august(rasadurile au fost puse in acelasi timp)-motiv pentru care anul acesta am mai pus la germinat o tura de seminte la sfarsitul lunii martie,pentru a avea cateva rosii pentru consum si in luna septembrie.
Am ales soiurile ...heirloom(uriase),pentru savoarea rosiilor.
Nu spun ca cele gen Moneymaker,sau altele cu crestere determinata nu sunt bune,dar le prefer pe cele cu rosii mari,carnoase,zemoase.
Noile rasaduri se pregatesc de repicat.Nu sunt multe-10 fire vor fi de ajuns pentru a avea de cate o salata din cand in cand in luna septembrie.
Deh...anul trecut eram invatacei....am facut multe pozne,anul acesta luam aminte la greselile anului precedent si ne perfectionam...
Dar din pacate,la ce ganduri mari avem...gradinita noastra de 150 metri patrati devine neincapatoare,pentru ca am rasadit si 2 parcele de capsuni si zmeur si mur de o parte si de alta a gardurilor(ca sa nu se corceasca)

luni, 25 aprilie 2011

Probleme cu brugmansiile



Asta iarna a fost primul an cand am avut beci,si am decis sa duc brugmansiile sa ierneze la beci.Din pacate beciul nu a fost ventilat suficient(am aflat intre timp cum sa-i imbunatatim sistemul de ventilare),si brugmansiile au mucegait(aveau tulpinile moi,cu puf alb pe ele)


Am fost foarte necajita pentru ca aveam soiuri deosebite ca Red Picotee ,Maya si Phaenomenal.


Le-am taiat drastic lasand doua-trei noduri de tulpina sanatoasa(care nu era moale,atinsa de mucegai),am stropit tulpina bine cu un antifungic,si am scos ghiveciurile cu brugmansiile taiate si tratate in foisor,pentru o buna ventilatie si pentru ca sa nu cada bruma noaptea pe ele,Am inceput sa le ud moderat ,in apa am inceput sa adaug Bionat,ca sa le stimulez sa intre in vegetatie.Sa speram ca isi revin...ar fi pacat sa pierd asa frumuseti.

Gradinita de flori



In Saptamana Mare,floricelele noastre din gradinita din fata casei s-au intrecut prin frumusete si colorit.Desi acolo s-au facut betoane si sunt inca multe pietre ramase,dragalasele au rasarit cum au putut,umpland curtea de colorit si miros suav.

Iata cateva dintre ele....

duminică, 24 aprilie 2011

Hristos a inviat



Milioane de oameni din toate colturile lumii sarbatoresc in aceasta zi Sarbatoarea Invierii Domnului,marcata prin impartirea Luminii Sfinte catre toti credinciosii.



Sa ne rugam pentru sanatate,inima buna,sa fim mai iertatori,mai ingaduitori,mereu cu Lumina in suflet si simtiri!



Hristos a inviat!

vineri, 22 aprilie 2011

Ce va aduce iepurasul de Paste?



Sarbatorile Pascale se apropie.Iepurasul de Paste..mai sarac decat anii precedenti,conform vremurilor pe care le traim va veni totusi.



Sa gandim optimist,sa fim sanatosi,si sa avem bucurie in suflete si in priviri.



Sarbatori luminate va doresc.



Cu mult drag!

Rosii direct in gradina

Ieri am verificat peturile cu seminte de rosii puse direct in gradina....au iesit 5 fire,firave.....deci se poate....
Sunt mai greu de sorit..ieri au fost 20 grade si soarele ardea foarte tare...
Le voi aerisi dupa-amiaza cand soarele este mai domol si nu arde asa de tare....
De udat ...seara...
Va tin la curent cu evolutia lor si am sa fac poze cat de curand.

joi, 21 aprilie 2011

A iesit rubarba



Asta toamna am cumparat de la o binecunoscuta firma de plante doua radacini de rubarba(revent).Se dezvoltasera foarte frumos.Acum cateva zile cand sapam prin gradina am avut surpriza neplacuta sa observ sa rubarba nu a mai iesit.



Am sapat in pamant si am observat sa radacinile pareau putrede.Dezamagire maxima.



M-am plans la o pacienta ,ca mi-a disparut rubarba din gradina,si ca sunt foarte necajita.Mi-a facut surpriza si mi-a adus o cutie cu radacini de rubarba.



Cand am ajuns cu ele la gradina,sa le pun in pamant,surpriza.....iesise si rubarba mea....



Citind pe net,am gasit un site care comercializeaza ...asa numitele clopote de ceramica,pentru fortarea rubarbei...peste iarna aceste clopote acopera locul cu radacina de rubarba respectiva,si creaza un microclimat favorabil dezvoltarii rubarbei.Principiul acestor clopote de ceramica este de a limita fotosinteza si a stimula dezvoltarea viitoare a coroanei....Voi incerca si eu la iarna.






duminică, 17 aprilie 2011

Starea rasadurilor


Astazi am sorit si aerisit rasadurile....le-am deschis geamul...soare,frumos,14 grade.....

Unele(rosiile pe care noi le numim uriase,fac rosii imense),se pregatesc sa infloreasca.Ardeii kapia si-au dat drumul la crescut,in schimb ardeii galbeni si gogosarii vor cu tot dinadinsul sa ma supere....sunt mici inca..mult tare nu cred ca mai cresc pana la inceputul lunii mai cand le voi pune in pamant.

Este timpul...sufrageria arata ca o sera,peste tot rasaduri,flori,sacul cu pamant,pahare de unica intrebuintare pentru repicat...

Celelalte flori saracele cresc si ele si infloresc ...nu prea le mai baga nimeni in seama...probabil ca asta ar fi un secret...Pana cum le-am ingrijit in fiecare zi....acum cand sunt mai neglijate,infloresc floare dupa floare-cel putin asa este cazul hibiscusului de la Gommer care este la a doua flaore intr-o saptamana(din pacate florile lui nu tin mai mult de 48 ore)


miercuri, 13 aprilie 2011

Patrunjelul

Informatii primite intr-un email mai vechi: Luati un manunchi de patrunjel,spalati-l bine si taiati-l cu tot cu codite. Puneti intr-un ibric 500 ml de apa plata sau de izvor si adaugati patrunjelul taiat,fierbeti 10 minute.Strecurati. Pastrati lichidul intr-o sticla...de sticla....la frigider si beti cate un pahar pe zi....lichidul ajuta la detoxifiere dar si la eliminarea calculilor urinari. Aceasta reteta este testata de vreo 5 luni de tata care se confrunta cu o litiaza renala de cativa zeci de ani si face tratamente si ecografii periodice....surpriza,la ultimul ecograf calculii disparusera(a observat ca de ceva timp nu mai are durerile specifice colicilor renale)... Sunt medic,recomand tratamente pacientilor,eu insami il mostenesc pe tata si am litiaza renala,ma tratez cu Rowatinex...dar se pare ca am sa-i incerc metoda ceaiului de patrunjel ca adjuvant.

Tomate cultivate direct in gradina

Acum cateva saptamani postam un articol gasit intr-o revista de sfaturi practice...cum sa semanam semintele de rosii direct in camp,sub pet-uri. Eu am incercat aceasta metoda,am ales o zi cu soare mult cand temperatura afara era 20 grade,pamantul cald....Am udat bine pamantul,am pus cate 3 seminte in cuib,am pus un pet deasupra si am avut rabdare...si...degeaba...nu a rasarit nimic.Semintele erau bune,am rasaduri scoase din aceste seminte(sunt seminte de rosii mari de la o rosie de 400 grame,culeasa din gradina noastra anul trecut) Acum am aflat ca bunicii puneau seminte direct in cuib in gradina,fara pet deasupra(pe vremea lor nu erau pet-uri...dragii de ei...).Dar asta se intampla dupa 1 mai cand era cald afara,si pamantul bine incalzit... Mai incerc operatiunea dupa sarbatorile de Paste....Nu-i bai ca rasaduri de rosii am vreo 40 bucati,dar am o curiozitate si vreau sa mi-o satisfac...lumea care foloseste aceasta metoda spune ca semintele de rosii puse direct in cuib cresc foarte repede si sunt gata aclimatizate,pe cand rasadurile tanjesc cam o luna.

luni, 4 aprilie 2011

Experiment cu rosii la pet



Acum o saptamana am facut un experiment-10 dintre rasadurile viguroase de rosii le-am plantat intr-o zi calduta,direct in gradina,si le-am acoperit cu pet-uri de 2 litri.

Din 10 plantute,2 au decedat...nu stiu daca se poate face vreo asociere,dar rasadurile de sub pet-urile transparente(albastre) au o parte din frunze parlite....arse...Cele de sub pet-urile verzi sunt viguroase,bine dezvoltate,fara semne de suferinta a plantei.

Pet-urile le las fara capac,chiar si noaptea,si la pranz cand sunt 16-17 grade le ud cate un pic,prin dopul deschis.

La mutare in gradina le-am udat cu solutie de Bionat.

Sa fie vreo legatura intre culoarea pet-urilor si plate.....Sa influenteze culoarea verde in mod pozitiv?Nu stiu....a fost doar un experiment 75% reusit...din care am tras concluzii...Poate nu lipsit de importanta,rasadurile de rosii care s-au topit erau sub pet-uri de culoare albastru deschis....

La anul voi pune rasadurile mai repede in gradina,asigurandu-le si o aclimatizare corespunzatoare,lucru pe care l-am facut anul asta pe 23 martie....