Translate

Faceți căutări pe acest blog

marți, 25 martie 2014

Cultivarea cartofului dulce

Il gasim prin supermarketuri din ce in ce mai des,sub denumirea de sweet potatoes(cartofi dulci).Recunosc,la aparitia lui ,si in magazinele noastre,dupa revolutie  nu ne-a  incantat teribil prin gust si calitati.
De cativa ani,am inceput sa-l folosim mai des,dupa ce ,in una din calatoriile noastre in Egypt,prietenii nostri egipteni ne-au servit la desert cu batata(cartofi dulci copti).Tot de la ei am invatat o reteta de piure,in care pun si cartofi dulci si morcovi fierti,bineinteles asezonati din plin cu mirodenii potrivite...alt deliciu.
Initial ma gandeam ca se planteaza si ingrijesc similar cartofilor  obisnuiti,dar  spre deosebite de cartofii rotunzi  se pun o luna intr-un borcan cu apa,sprijiniti cu scobitori,pentru a face lujeri cu radacini-viitoarele plante care se rasadesc in pamant(noi vom experimenta  permacultura cu paie,ca  la cartofi,precum si cultivarea lor in saci ,pentru economisirea spatiului,foarte pretios de altfel in gradina noastra mica)


Dintre virtutile cartofului dulce putem enumera doar cateva:
-cartoful dulce este un substitut perfect pentru cartofii obisnuiti
-celor care ii consuma le provoaca mai putine probleme digestive-balonare,flatulenta,etc
-cultivarea cartofului dulce este mai usoara -ca metoda decat a cartofului  rotund.
-sunt mai nutritivi
Mai putin cunoscut este faptul ca frunzele tinere a acestei plante perene  se pot adauga cu succes in salate,iar tulpinile rezultate dupa  recoltarea cartofilor dulci se pot folosi pe post de mulch  sau in compost.
Cu privire la originile lor,cartofii dulci cu tuberculi de culoare rosie,galbena sau alba provin din America Centrala si de Sud.Cei rosii au cel mai mare continut in vitamina A ,fiind cel mai popular soi.
Referindu-ne la cerintele nutritive,acest tip de tuberculi iubesc solurile nisipoase,expuse la soare ,au nevoie de mult spatiu  si cantitate rezonabila de apa si nutrienti ,in schimb nu le plac solurile argiloase,apa rece si fertilizanti bogati in N (gunoiul de pasari-care odata adaugat va face ca plantele sa fie foarte bogate in frunze dar se vor obtine la recoltare  tuberculi putini sau deloc)

4 comentarii:

Unknown spunea...

Sunt foarte buni la cuptor,mi-a trimis Floria cativa dar nu mai stiu unde i-am pus.O sa cumpar de la Kaufland sa experimentez cateva cuiburi,am inteles ca este productie mare daca sunt udati!

Codrina spunea...

Udati cu apa calduta....nu le place apa rece

Anonim spunea...

plantele infloresc ?

Marc spunea...

Gunoiul de păsări e bogat în fosfor și potasiu, în azot e sărac!