Translate

Faceți căutări pe acest blog

duminică, 9 martie 2014

Yacon

Despre yacon am auzit acum doi ani,dar am fost sceptica in privinta cultivarii lui la noi.Furnizorul de informatii si muguri a fost mai aproape de mine decat ma asteptam.
Iata mugurii pusi de curand in pamant in ghivece in casa pentru a obtine  plantute de 10-15 cm,pe care la inceputul lunii mai ii vom pune in niste vase mari cu pamant .Se pot pune direct in pamant,dar fiind in faza experimentala prefer sa ii pun in vase mari,ramase de la transplantarea lamailor.

                             
Despre yacon se crede ca este originar din regiunea Anzilor,atribuindu-se proprietati antidiabetice(prin continutul ridicat de inlulina,cu efecte similare insulinei) si anticancerigene-in special in cancerele de tub digestiv.Deasemenea este folosit in afectiuni gastrointestinale si cu succes are efect hipolipemiant.
Desemenea,s-a constatat ca yacon-ul are continut mare de potasiu,si de substante cu efect antioxidant.
Gustul tuberculului de yacon este descris ca un mix intre cartof dulce,mere timpurii,tulpina de telina si o "tusa finala de para".
In limba vorbita de populatiile Inca traducerea yacon ar fi de "radacina de apa",cunoscut fiind efectul hidratant pe care il avea consumarea tuberculilor asupra calatorilor insetati.
Tuberculii de yacon pot fi rosii,portocalii,galbeni,roz,cea mai intalnita fiind forma de tuberculi albi.
Yacon este o planta perena,fara prea multe pretentii,fiind cunoscuta expresia ca "o ai pe viata daca ai grija de ea"
Partea aeriana a plantei poate ajunge la inaltimea de 2 metri si poate inflori,dar interesant este ce se intampla sub pamant:toamna tarziu yacon-ul face doua tipuri de radacini-tuberculii pentru consum si muguri care vor fi originea viitoarelor plante.






12 comentarii:

Dani P. spunea...

Interesant. Nu stiam de planta asta. Sper sa-i mearga bine si sa ai recolta bogata !

Codrina spunea...

Merci.....am inteles ca obtii undeva intre 3 si 5 kg de tuberculi de la o planta

Gradinarit anotimp cu anotimp spunea...

Foarte interesant si folositor presupun,este pentru prima oara cand aud de aceasta planta.
Sa fie cu noroc si sa vedem rezultatele experimentului. O seara frumoasa si o saptamana minunata va doresc.

Codrina spunea...

Multumesc mult!Abia astept samanac o salata de yacon....O saptamana frumoasa si Dvs cu mult spor.Speram de saptamana asta sa intram in gradina

Daniel spunea...

O plantă foarte interesantă. Mulțumesc pentru prezentare.

Camelia spunea...

Doamne ajuta! Am citi articolul despre yacon si mi se pare fantastic! Am citit ca este reglator pentru diabetici, asadar ma intereseaza achizitionarea lui. Imi puteti spune unde pot gasi tubercului?
Va multumesc din suflet
cami2006@yahoo.com

Codrina spunea...

Sunt cateva site-uri de specialitate in Sua,dar trimit pachete numai pentru Sua.Daca nu va grabiti,voi avea primavara viitoare plante gata de plantat de vanzare la un pret rezonabil....(tubrculul de insamantat nu este acelasi lucru cu tuberculul de consum).Nu ma asteptam la un impact atat de mare al articolului si la numarul de cereri....sanatosi sa fim

Anonim spunea...

Sa ma treci si pe mine pe lista de asteptare :)

Codrina spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Octav spunea...

Buna ziua, de unde ati reusit sa gasiti rizomi de Yacon as fi si eu interesat, caut de anul trecut din vara si nimic nicaieri :, va doresc o recolta bogata. Cu stima Octavian.

Anonim spunea...

buna ziua,
mai aveti radacina de yacon? ma intereseaza cea pt plantare. Am plantat ghimbir si este minunat. Caut si radacina de cucurma (deocamdata nu este disponibila la Magazinul de mirodenii)

Multumesc si mult spor la cele bune si frumoase!

mihaela.ghimis@gmail.com

TheTraveler spunea...

Buna ziua as dori sa stiu daca aveti tuberculi de yakon de plantat anul acesta.Pot fi contactat la adresa de mail hlk_benner@yahoo.com