Translate

Faceți căutări pe acest blog

marți, 25 mai 2010

Vremea salcamului si desertul delicios







Sa asociem primavara cu mireasma salcamului inflorit,cu bucuria albinelor care zboara din floare in floare.



De cand eram mica vremea salcamului era insotita de clatite cu floare de salcam,pe care educatoarea mea le gatea in mod delicios,si a carei reteta a ajuns peste ani si la mine.



Ca ingrediente folosesc


200 ml apa minerala carbogazoasa


250 grame faina alba


2 oua


1 lingura zahar pudra


esenta de vanilie


2 "maini" flori (desfacute de pe tijele florale)



Compozitia arata ca o smantana groasa.Intr-o cratita de teflon se pune ulei din belsug,se lasa sa se incinga si se pune cate un polonic mic de compozitie.Se prajeste pe ambele parti se scoate pe o farfurie si se pudreaza cu zahar vanilat.












duminică, 23 mai 2010

Tajine -un vas, o mancare,sau un mod de viata sanatos?







M-am indragostit iremediabil de tajine...Cum am facut cunostinta cu "El"?In cei doi ani jumatate petrecuti in Egipt.



Desi tajine-ul este mai popular in Tunisia,Liban Maroc,eu am mancat in Egipt prima mancare preparata in el.Colegii mei de la Universitatea din Cairo obosnuiau sa organizeze vineri seara dish-partiuri,in care fiecare gatea cate ceva...eu le gateam salata de boef si placinte cu branza la cuptor,sau langosi,sau supa cu galuste....ei ma serveau cu mancaruri traditionale.Printre care



o omleta delicioasa cu multe legume,pe care o prepar si acum acasa fiind,in Romania.Mi-am cumparat un tajine-din Maroc,via Franta,care a meritat tot drumul facut si toti banutii investiti in el.



Din Egipt mi-am adus mirodenii si din mancarurile mele nu lipseste sofranul ,un amestec delicios pe baza de chimion,sofran,boia dulce.



Imi place sa gatesc carne cu multe legume -care datorita faptului ca tajine-ul gateste mancarea pe principiul aburilor,este nu numai gustoasa,dar si foarte sanatoasa.



Putem prepara orice alt amestec pe baza de carne de miel,de pui,peste legume de toate felurile,sau pur si simplu un ghiveci de al nostru de legume,dar foarte condimentat si bine asezonat.



Punem cateva picaturi de ulei pe fundul vasului(mie imi place cel de masline),un rand de legume ,un rand de carne,piparata si sarata,legume din nou....mirodenii,sare....punem capacul si il introducem la cuptor....verificam din cand in cand stadiul de gatire a mancarii....Tajine-ul nu are un timp de gatit bine precizat

luni, 17 mai 2010

Capsuni si fragi la ghiveci







Am primit niste stoloni de capsuni si fragi de la o cunostinta.Pentru ca terenul nu era pregatit(sapat,maruntit),ne-am hotarat sa-i punem in niste rigole care le-am pus pe langa gard....Stolonii nu numai ca s-au prins ,dar in curand ne vor bucura cu fructe delicioase.



Nu am ascultat sfaturile de a ingrasa pamantul,am vrut fructe ecologice.Anul trecut am facut acelasi lucru cu niste capsuni pusi intr-o rigola pe pervaz,si am mancat nistre fructe delicioase,nu mari si fara gust cum vedem in poze,sau gasim prin supermarketuri,si fructe mici si parfumate...o minune....



luni, 10 mai 2010

Prima gradinita de legume




Iata ca visul nostru incepe sa devina realitate,gardutul despatitor intre casa in constructie si gradina de legume a fost terminat ,si ne-am putut apuca de sapat,fact straturi,plantat rasaduri.
Majoritatea rasadurilor le-am obtinut din seminte adunate de mine de la rosii sau ardei vigurosi,bine copti,dar am avut si seminte de rosii de la prieteni,cunostinte.
Din cauza caldurii din camera si a iluminatului dintr-o singura parte rasadurile au stat la geam,deasupra caloriferului) ,plantele s-au lungit excesiv si au fost cam subtiri.
Dar s-au acomodat bine in gradina.
Se spune ca atunci cand plantezi rasadurile in gradina,acestea "tanjesc" vreo doua saptamani,dupa care incep sa creasca.
Am completat cu rasaduri de la piata.
La anul ne dorim sa ne facem o rasadnita sau un solar si sa obtinem rasadurile viguroase pe care ni le dorim.De seminte nu ducem lipsa...unele sunt exotice,aduse din alte tari,dar aclimatizate cu succes la noi.
Dintre legumele mai deosebite,am pus in gradinita kiwano(castravete cu coarne)-un fruct-leguma foarte delicios.
Incercam ca legumele sa fie cat mai eco-asa ca am preparat macerat de urzica si coada calului si dupa ploile astea scurte urmate de soare arzator,dam o pufaiala pe frunze la rosii si vinete contra manei.Preparam si zeama bordeleza,dar aceata o folosim rar -desi se stie ca piatra vanata nu este toxica.