Translate

Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 26 februarie 2011

Pastrarea si depozitarea semintelor

Acum cateva zile m-a intrebat o cunostinta cum pastrez semintele de pe un an pe altul....Pana acum nu aveam de gand sa le pastrez prea multi ani,sau sa comercializez excedentul de seminte ,dar intamplator am gasit mai multe lucruri interesante despre acest subiect.Legumele valoroase(cu greutate mare,bine coapte ,forma standard) se pot pastra bine,mai multi ani,mai ales pentru a evita pierderea semintei din soiul respectiv in anii cu recolte slabe.

Indicat este ca semintele sa se tina in pliculete de hartie,etichetate cu tipul de leguma,soiul si anul,intr-un plic sa fie 20-25 seminte nu mai mult.Plicurile de seminte sa se pastreze la loc cu temperatura medie,fara umiditate excesiva(chiar se recomanda punerea intre plicurile cu seminte a 2 pliculete de silicati-din acelea pe care le gasim in cutiile de pantofi)

Toate pliculetele se pun intr-o alta cutie,de preferat carton,sau lemn.Cati ani putem pastra semintele?

Andive,salata,pepene,castravete,creson-5 ani

Varza/varza de Brusseles,conopida,vinete,rosii,sfecla,dovleac,dovlecel-4 ani

Morcov,telina,spanac,fasole,mazare-3 ani

Porumb dulce,bame-2 ani

Ceapa,ierburi aromatice(patrunjel,marar,busuioc,etc)-1 an

Bineinteles ca perioada este discutabila ,in functie de conditiile de pastrare in primul rand,acestea sunt valorile standard pe care le-am gasit.


Niciun comentariu: