Translate

Faceți căutări pe acest blog

vineri, 17 iunie 2011

Irisi


Primavara aceasta am cumparat niste rizomi de irisi(stanjenei),dupa ce m-am indagostit de aceasta floare frumoasa si delicata,care umple gradinile din Provence cu flori care de care mai colorate.
M-am ambionat si am plantat rizomii in luna martie,desi ,cel mai propice timp pentru plantarea lor este toamna.
Am ales doua zone de langa gard ,dintre care una este insorita toata ziua,si una are soare pana la pranz.
I-am udat moderat,si surpriza...nici unul din irisii de la soare nu a inflorit,ci numai cei din zona cu soare partial.Florile sunt superbe,catifelate,de culoare mov foarte inchis,aproape negre,iar seara cand nu mai este atat de cald miros divin.
Peste cateva zile voi scoate rizomii neinfloriti,ii voi lasa in repaus pana in toamna,cand vor fi din nou plantati,dar in alta zona a curtii,mai ferita de soarele arzator.

sâmbătă, 11 iunie 2011

Primele rosii



Dupa o ploaie tihnita ,fara grindina sau vijelii asa cum s-a anuntat la meteo,gradina a inverzit,si ne bucuram de primele roade la rosii...



Un ajutor substantial au avut si albinele vecinului....



Cam aceleasi soiuri de rosii le-am avut si anul trecut,dar anul acesta au rodit mult mai bine,internodiile sunt mult mai scurte(este drept ca le-am ingrijit mai atent si nu am lasat copilii sa creasca mai mult de 10 cm...luand din...puterea plantei de a fructifica)



Rasadurile au fost udate cu Bionat(descoperirea cu care ma laud in ultima vreme si de care sunt foarte multumita),si stropite saptamanal cu piatra vanata.



Dupa ce le-am pus inele la radacina(din pet-uri taiate),nu am mai avut surprize neplacute cu gandacii care taiau plantele....



Sa speram ca vom fi sanatosi,vremea ne va fi prielnica si vom manca in curand primele salate delicioase din rosiile...crescute cu manutele noastre.

Ardei grasi si capia



























In luna februarie am pus la germinat seminte de ardei gras si capia ,in ideea de a avea propriile rasaduri.Am tinut semintele peste noapte in Bionat diluat(ca sa stimulez incoltirea).


Au incoltit in cca 3 saptamani,dar rata de crestere si dezvoltare a fost total nesatisfacatoare.



Unde am gresit?Ardeii trebuiau pusi la incoltit mult mai devreme-la anul ii voi pune la inceputul lunii ianuarie.



Am plantat totusi in gradina 10 din rasadurile mele,si am suplimentat cu rasaduri cumparate din piata.




Avem deja ardei,pe care ii vom culege peste o saptamana ,doua(din rasadurile cumparate de la piata).Ai nostri au inceput sa se dezvolte,dar mai asteptam pana ii vedem infloriti.


Am evitat sa le pun stimulatori de crestere ,am lasat lucrurile in voia lor.Vom avea si un mic avantaj,recolte spatiate pana in toamna,ceea ce nu am avut anul trecut.

vineri, 10 iunie 2011

Roadele gradinii



Dupa o luna jumatate de semanarea primelor seminte avem primele roade...



Ceapa verde,salate de trei feluri(am semanat un mix de seminte de salata,salata Lollo Rosso si salata verde capatana-neaosa romaneasca),rucola,macris,marar



A iesit o salata delicioasa asezonata cu sare de mare,ulei de masline si zeama de lamaie



In cosulet avem si cateva capsuni...ce a mai scapat... dupa ce ne-am saturat de mancat in gradina

vineri, 3 iunie 2011

Gandaci de mai

Anul asta ,dupa ce am pus in toamna gunoi uscat adus de la o stana, in gradina de legume,am avut parte de musafiri nepoftiti...
Initial am spus ca sunt coropisnite,am vazut cateva gauri in pamant,am sapat pe galerii dar nu am vazut nici o coropisnita.Insa am gasit rasaduri de rosii si ardei care tanjeau...tulpina de la nivelul solului era gatuita si nu taiata,cum se intampla la coropisnita.
Acum vreo doua saptamani am vazut iesit din pamant un gandac negru,lucios,de vreo 2 cm lungime,dar nu stiam ce este ...
Am aflat ,intreband un inginer horticultor,ca sunt gandaci de mai.Cumparasem Sintogrill,sa pun in jurul plantelor ,ca sa omor gandacii(desi mi-am dorit sa nu folosesc chimicale,si sa avem legume eco...)
Doamna inginer mi-a spus ca Sintogrill-ul este ineficient in cazul acestor gandaci,asa ca am confectionat niste inele de material plastic de 5-6 cm latime (din pet-uri de 1 litru),pe care le-am infipt in pamant in jurul rasadurilor,impiedicand gandacul sa taie la baza plantei.
Sper sa fi scapat plantele de distrugerea ulterioara....