Translate

Faceți căutări pe acest blog

vineri, 29 iunie 2012

Rosiile atacate de daunatori

Ieri ,in timp ce eram in gradina si legam rosiile pe spaliere,mi-a atras atentia o rosioara care era intepata de ceva...10-15 intepaturi,una langa alta......am banuit paianjen sau viespe....am verificat si alte rosii...dezamagire totala...toate rosiile din gradina au urme de intepaturi...problema este ca rosiile incep sa devina maronii si sa se pateze in locul intepat.....
Acest lucru nu se intampla cu tomatele plantate in solar....
M-am tot gandit...inafara de zeama bordeleza -remediu considerat natural impotriva manei nu vreau sa folosesc insecticide care de care mai toxice....
Un bun amic mi-a dat si solutia....Craitele-Tagetes Patulus sau Vazdoagele,cum li se spune in popor.
Craitele secreta substante nocive pt. insecte si nematode.Sunt suficiente 2 craite pt. 6 tomate, pt. a le apara de daunatori.
-se recomanda plantarea langa varza: inlatura musculitele
-pot fi folosite ca ingrasamant natural
-au proprietati antifungicide, antivirale, antibacteriene si nematicide
-frunzele si florile inlatura tantarii
-gainile care mananca frunze si flori de craite, au galbenusul oualor mai galben (America de Sud)
-industria alimentara le foloseste pt. arome si coloranti
-ceaiul de craite este recomandat ca adjuvant in miopie, retinopatie diabetica, infectii oculare, ochi obositi, pentru ten acneic, riduri, in profesii care solicita ochii.
-Tagetes Lucida- tarhonul mexican- are o aroma placuta si dulceaga, intre tarhon si anason.Se foloseste la aromarea otetului, se asorteaza cu carnea de pasare.

joi, 28 iunie 2012

Placinta cu rubarba-continuare

In seara asta,am repetat reteta de placinta,dar din graba si neatentie,a iesit o alta varianta,mai delicioasa ,ni s-a parut noua .
Asa cum spuneam,astazi in graba,in loc de aluat foetaj,am luat de la supermarket foi subtiri de placinta.
Mi-am dat seama abia la sfarsit cand am ajuns la etapa asamblat placinta....Am luat  cate o foaie subtire,am asezat-o cutata pe amestecul de fructe,faina si zahar din tava ,peste fructe am pus cubuletele de unt iar intre doua foi am pus margarina topita....am repetat operatiunea pana am terminat foile....La sfarsit am uns placinta cu ou,am presarat-o cu zahar,si am intepat din loc in loc cu cutitul,pentru a permite aburilor sa iasa....
Foile de placinta asezate fronsate,cu cute au dat un aspect elegant placintei,iar gustul final ni s-a parut mai fin,decat atunci cand foloseam foaie frageda.La sfarsit am pus o folie de aluminiu pentru a fragezi crusta si a permite taierea.
Pe viitor am sa incerc reteta,dar sub forma de rulouri,sau placinta impachetata-fac mereu varinta cu branza,impachetata pe farfurie....
Voi reveni cu reteta.
Pana atunci...spor la gatit si pofta mare la placinte!!!!

Falafel

Zilele trecute am gasit in laptop niste poze ,facute in 2008,in ultima noastra calatorie in Egipt.....Incercand sa rememoram clipele placute petrecute in toate calatoriile noastre acolo...am facut o reteta de falafel cu garnitura de castraveti murati si iaurt.
Am pus de seara o cana de naut la umflat in apa calduta cu o lingurita de bicarbonat(am lasat nautul in apa cu bicarbonat 12 ore)
A doua zi am zdrobit boabele de naut cu furculita(sau zdrobitorul de cartofi)-nu cu blenderul.....nu vrem o pasta fina,vrem o textura in care sa se simta grunji de naut.
Am adaugat coaja de la o lamaie,o lingurita de coaja de lamaie,o lingurita de chimion prajit si apoi macinat,sare,piper,3-4 catei de usturoi dati pe razatoarea mica,o ceapa mica taiata marunt,o jumatate de legatura de patrunjel taiat marunt,1-2 linguri pesmet,1ou batut,o lingurita de bicarbanat stins cu lamaie.
Se amesteca bine compozitia,si se lasa o ora la frigider pentru a se intrepatrunde aromele.
Se dau prin faina si se prajesc in baie de ulei.
Se servesc cu iaurt gras in care taiem marunt 1-2 castraveciori murati.
Se poate face si varianta de post,fara oul din compozitie si fara iaurtul din garnitura.
Pofta mare!!!!!

Placinta de rubarba

Continuam retele cu rubarba...iata o delicioasa placinta ...mai deosebita prin faptul ca are floie numai deasupra...dar acest aspect nu o face mai putin delicioasa decat altele...dimpotriva......
10 tulpini de rubarba,spalate si taiate in bucatele de 1.5- 2 cm
2-3 mere curatate si taiate bucatele
1/2 pachet de unt taiat cubulete
1 ceasca de  faina(ceasca de cafea mai mare)
2 cesti zahar
-scortisoara macinata-1 lingura

Se amesteca ingredientele uscate-faina,zahar si scoartisoara intr-un castron,se adauga peste ele rubarba si merele taiate

Intr-o tava de 30/20 cm,sau intr-o tava mare de tarta(rotunda-diametru 27 cm) se pune acest amestec de faina+fructe
Deasupra se pun cubulete de unt presarate peste tot peste amestec
Peste unt se intinde aluatul fraged,se sigileaza bine marginile(se lipeste aluatul de marginile tavii)
Cu un cutit se inteapa aluatul ca sa permita eliberarea  aburilor la copt.
Se bate un ou se unge placinta
Deasupra se presara zahar(se va carameliza la copt).
Nu se unge tava(untul se va topi)...umplutura va iesi cleioasa,delicioasa.....
Exista si varianta de post-nu se foloseste ou deasupra,iar in loc de unt se foloseste margarina.
Pofta mare!!!!!!

Se da in cultorul incins 190 grade pana se rumeneste .
Se lasa sa se racoreasca,se serveste calduta cu frisca sau inghetata...este o bunatate
Optional merele se pot inlocui cu  piersici

luni, 25 iunie 2012

Decoct de rubarba

Acum cateva zile am primit pe e-mail un articol foarte interesant despre proprietatile decoctului de rubarba ca insectifug(nu insecticid)
Frunzele de rubarba,pe langa alte componente contin si acid formic(atentie - poate apare lacrimarea in timp ce manipulam frunzele de rubarba)
Intr-o galeata se pune apa si 500 grame(4 frunze mari)  frunza de rubarba taiate...se lasa 24 ore si se strecoara,apoi se administreaza lichidul obtinut cu un Vermorel.....
Eu am facut decoctul intr-un pet de 2.5 litri,am taiat 4 frunze mari,le-am introdus in sticla(chestie de rabdare si manualitate) ,am adaugat apa peste ele,si am pus dopul la loc.Am lasat sticla 24 ore pentru a obtine decoctul.
Cu acest decoct am stropit pomii si trandafirii impotriva puricilor.
Rezultatul stropirii se observa in 2-3 zile si  nu este permanent,trebuie sa repetam operatiunea...dar frunze de rubarba sunt,har Domnului....




sâmbătă, 23 iunie 2012

New Dawn-alt trandafir catarator de poveste

Pe masura ce le apar bobocii ,descoperim ce minuni am cumparat si plantat drept trandafiri cataratori de bolta(pe parcursul transportului etichetele s-au desprins,norocul nostru a fost ca cei de la care am cumparat trandafirii au avut ideea geniala de a ambala trandafirii cataratori intr-un pachet separat,ne si vedeam sapand si mutand trandafirii dintr-un loc in altul.....)
Noul inflorit este New Dawn,un trandafir delicat si parfumat. 
Descoperit de Somerset Rose Nursery  in Statele Unite ale Americii,in anul 1930,a fost
introdus în Statele Unite de către Henry A. Dreer în 1930, ca New Dawn;face parte din grupa cataratorilor cu flori mari,remontant,de culoare roz pal,cu un parfum moderat care aduce a mar(dupa parerea noastra)
Dimensiunea florii este de 10-12 cm in diametru cu 26-40 petale(...nu le-am numarat,asa este descris de literatura de specialitate...)  în mare parte solitar, dar si  în grupuri mici. Infloreste in valuri pe tot parcursul sezonului.
Trandafirii roz pal fac contrast delicat pe frunzele de culoare verde inchis, lucioase.
Înălţimea  intre 300 -500 cm. 

Intr-adevar un trandafir de poveste.....



vineri, 22 iunie 2012

Gazpacho-supa rece de rosii

Ne abatem putin de la ideea de gradinarit a blogului,dar folosim ca materie prima pentru aceasta reteta cateva din roadele gradinii.
M-am tot gandit ce sa mancam la pranz,ceva bun,racoritor,fara a face uz de plita ceramica si a face caldura in plus in bucatarie.
Mi-am adus aminte de gazpacho-reteta de supa rece de tomate a spaniolilor.
Am adaptat reteta la ingredientele pe care le aveam in frigider,si am renuntat sa folosesc ceapa de data aceasta....ar fi insemnat sa ies pana in gradina ,pe o caldura de 37 grade....un NU hotarat!
Iata ce am folosit:
-3 rosii  mari,bine coapte(cu tot cu coaja,doar curatate de cotor)
-1 castravete(curatat de coaja)
-1 ardei gras rosu
-2 catei de usturoi
-2 linguri ulei de masline
-1 cana apa minerala
-sare si piper (dupa gust)
-2 felii de paine(se poate folosi paine mai veche)
-busuioc verde pentru ornat
Se amesteca toate ingredientele in blender,se potriveste de sare si piper si la sfarsit se adauga dupa gust cateva picaturi de otet pentru a obtine gustul usor acru,specific pentru gazpacho.
Se pune supa intr-un recipient cu capac pentru cateva ore la frigider,pentru a permite gusturilor sa se combine.Pofta buna!

joi, 21 iunie 2012

Primele rosii

Incep sa se vada primele roade ale rosiilor din solar...desi incepusem sa-mi iau gandul ....
Au avut parte de toata ingrijirea si atentia posibila....apa de udat nu era rece,statea peste zi in butoi....5litri la cuib(la inceput udam cu cana de 1 litru,dar este foarte putin pentru rosii,care sunt mare amatoare de apa)
-cand au fost repicate in solar,in primele doua saptamani au avut parte de Bionat;
-la primele flori le-am facut o udare cu Nicasol,si la doua saptamani inca o etapa
-in fiecare saptamana le-am stropit cu piatra vanata,pe frunze si pe pamant,la radacina
-prisite saptamanal(la ardei stiu de la batranii cu experienta ca trebuie prasiti de noua ori in cursul verii),dar se pare ca si la rosii este acelasi principiu
-frunzele de la baza le-am rupt pentru a se aerisi
-copilite si legate  in fiecare saptamana
Acelasi tratament au avut si cele 15 cuiburi de rosii de afara,si au inceput sa lege si acestea primele rosioare.
Zilele urmatoare scoatem capsunile de pe o parcela -care nu dau nici un semn ca ar rodi,si pe locul respectiv vom pune tot rosii,pe care le-am pus in luna aprilie la incoltit-asa incat vom avea rosii pana toamna tarziu,speram.....

miercuri, 20 iunie 2012

Ingrijire trandafiri....

Ma intreba prietena mea draga,ieri,ce la fac trandafirilor de arata asa frumosi...sa mai spun si din secrete....
Secrete?Nici un secret.....trandafirii(in marea lor majoritate) iubesc soarele-macar cateva ore pe zi
-au nevoie de apa multa,daca ii cumparam la ghiveci si ii plantam in gradina in luna de vara
- nu trebuie sa le lipseasca ingrasamantul-noi am cumparat de la magazine de profil Compo granulat,universal....( il administram la sfarsitul lui aprilie ca sa acopere perioada de inflorire)
-trandafirilor care incep sa se scuture -li se indeparteaza  floarea(pentru a nu forma macese).
-stropiti cu insecticid....este vara,cald si se formeaza purici.....acest tratament nu il aplic trandafirilor de dulceata,bineinteles....
Si multa dragoste.....nu este un secret...eu vorbesc cu ei,ii laud ce frumosi sunt...si cand ma aplec sa le  miros florile parfumate,mai primesc si cate un sarut.....
Frumosul din imagine este Yasmin,catarator,parfumat....

marți, 19 iunie 2012

Gem de rubarba

Rubarba noastra din gradina a inceput sa-si faca de cap..s-a facut frunzoasa,nu mai aveai loc sa treci pe langa ea...motiv pentru care in weekend-ul trecut i-am pus gand rau.....m-am hotarat sa incerc(pentru prima data) un gem de rubarba cu ghimbir(sunt mare amatoare de ghimbir)
Am cules rubarba,i-am rupt frunzele(le-am aruncat sunt toxice-prin cantitatea mare de oxalati continuta),si am folosit urmatoarea reteta:
1kg de cozi de rubarba,curatate de pielita si taiate in bucatele de 1-1.5 cm lungime
700 grame de zahar
2 linguri de ghimbir ras(se poate folosi si praf....dar nu iese atat de parfumat)
700 grame de zahar
-optional coaja si sucul de la o lamaie/limeta

Am lasat peste noapte in cratita pe care o folosesc numai la dulceata ,bucatelele de rubarba cu zaharul si ghimbirul....
A doua zi dimineata am pus cratita la fiert pe foc mic ,am luat spuma,am facut testul cu farfuriuta,pentru a vedea daca  este legat siropul....
Optional se poate folosi Gelfix la sfarsit.....
Am pus gemul in borcane fierbinti...
Trebuie sa recunosc ca au fost si persoane reticente la gustul lui.....mama, draga de ea care nu este prietena cu ghimbirul....si m-a rugat sa fac tura viitoare gem fara ghimbir,sa poata si ea manca.....

duminică, 17 iunie 2012

Nahema -un trandafir de care m-am indragostit

Acum doua zile a imbobocit un alt catarator de la Delbard.
Acest trandafir a inspirat pe Jean-Paul Gurlain ,in 1979 fiind creeat parfumul cu acelasi nume.
  Nahema este un trandafir superb, cu flori duble,mari, extrem de parfumate, care  in literatura de specialitate este descris a inflori din  luna mai  pana la toamna tarziu,la primul inghet. Acest trandafir este disponibil atat ca si catarator, cat si ca plangator.Culoare- roz pal.Miros fructat de caise,piersici,citrice -intens . Diametru mediu de 8-10 cm foarte plin (41 + petale). Infloreste mai ales  solitar,sau în grupuri mici,un trandafir  de modă veche care infloreste in valuri pe tot parcursul sezonului.
De culoare verde închis,cu  frunziş dens.
Înălţime de 200 pana la 300 cm. Lăţimea de 150pana  la 250 cm.
Poate fi folosit pentru flori tăiate.

Florile s-au lasat asteptate,ceilalti trandafiri cataratori au fost mult mai harnici  in a ne arata florile parfumate.
Dar asteptarea a meritat....flori superbe, roz ,intens parfumate....o minune de care ne-am indragostit

marți, 12 iunie 2012

Rubarba-I

Astazi dimineata,in scurta vizita prin gradinita de legume...privirea mi-a fost atrasa de aratoasa rubarba...imi aduc aminte cand am luat-o cat era de rahitica,si acum,dupa doi ani,nu numai ca a crescut o frumusete,dar am inmultit-o si,din doua tufe,avem acum sase....
Am cules vreo zece petioluri(frunzele le-am arucat-nu sunt comestibile),le-am curatat de pielita subtire,le-am spalat bine,sa indepartez eventualele urme de pamant,de la baza,si le-am taiat in bucatele de 1-1.5 cm....
Prima destinatie a acestor bucatele delicioase,acrisoare va fi lada frigorifica-in pungi cu zip....
Cand iarna este in toi,o placinta cu aluat fraged cu rubarba,mere si multa scortisoara este delicioasa..si daca mai adaugam deasupra si niste zahar brun,invelisul de aluat fraged va iesi crocant...delicios.....sa-l mananci ....nu altceva....

duminică, 10 iunie 2012

Honore du Balzac

Un trandafir deosebit,special,creeat pentru buchetul miresei....aparitia lui in gradina noastra este si acum un mister.....asta toamna am luat de la niste fete dragute,iubitoare de trandafiri -butasi...dar pe acesta nu l-am cerut...nici nu stiam de el.....probabil ca mi-au trimis doi butasi din frumosul asta drept bonus.....si amandoi s-au ambitionat si s-au prins in ciuda iernii cumplite ....

Un teahibrid floribunda, creat de Meilland, din grupa Romantica, Ceai Hybrid.

Culoare  crem - galben, cu  carmin-roz margini. Parfum discret spre puternic . Diametru mediu de 11-12 cm  ,foarte mare, foarte plin (41 + petale),. 
Infloreste si solitar,dar mai ales in grupuri florale,  in valuri pe tot parcursul sezonului.

Nu intelegeam de ce acest trandafir este placut de mai toata lumea....in stadiul de boboc este de o frumusete obisnuita...dar inflorit...iti trage presul de sub picioare(nu este expresia mea...dar ma amuza teribil)
Am stat in dubiu cand l-am vazut in faza de boboc...am apelat la cunoscatori in ale trandafirilor si....
Misterul s-a elucidat,frumosul este Honore de Balzac,cu un aspect ce aduce aminte de buchetele de trandafiri din vazele stilului shabby and chic...

sâmbătă, 9 iunie 2012

Rosii iesite intamplator

Aseara,eram in solar,ma pregateam sa ud rosiile.
Cand m-am aplecat sa iau stropitoarea,in spatele butoiului am dat cu ochii de vreo cinci fire de rosii ...iesite intamplator dintr-un rest de rosie,savurata anul trecut in gradina...la botul calului...cum se spune...si aruncata in spatele butoiului cu apa pentru udat gradina.
Iata ca din semintele aruncate au iesit rasaduri de rosii,desi temperatura asta iarna  a fost de -25 grade,solul in locul cu pricina este compus din pietre si resturi de la betoane....dar,in ciuda tuturor acestor  conditii grele,rosiile s-au ambitionat sa rasara,si ,ca sa fie meniul complet....sunt viguroase,si au aproape aceeasi dezvoltare ca rosiile noastre corcolite peste iarna,insamantate dupa toate regulile,repicate de doua ori,stropite cu Bionat si Nicasol....
In fiecare an ne propunem sa nu ne mai chinuim sa mai facem  rasaduri,cunoscut    fiind faptul ca rosiile semanate in gradina,direct in sol sunt mult mai viguroroase ,cresc mai repede,ajungand din urma pe cele scoase din rasadnita....
Natura asta...bat-o vina....

joi, 7 iunie 2012

Rucola

Anul trecut am luat un plic de seminte de pe net(http://www.seminte.de/   site-ul de unde imi iau majoritatea semintelor si bulbilor)...auzisem pareri pro si contra despre rucola,dar noua ne-a placut teribil.....
Noi facem salata clasica ,in care punem si macris,ceapa verde,mult marar,rosie taiata cubulete,ulei masline,zeama si coaja de lamaie,si asezonam cu sare de mare.....
Dar am mancat in vizita la cumnatica mea draga varianta frantuzeasca-frunze de rucola,boabe de struguri albi si branza cu mucegai....delicioasa.....
In primavara sotul meu a sapat stratul cu pricina,dar macrisul si rucola s-au ambitionat sa reapara...am aflat cu ocazia aceasta ca sunt perene....dar proportia de reaparitie a fost mai mica,asa ca m-am inarmat cu alte doua plicuri de la site-ul cu pricina,si voi revigora stratul de rucola si macris....Mai avem ceva rucola,dintr-un plic de mix de seminte.....dar frunzele fragede si proaspete au constituit deliciul puricilor negri,de care povesteam intr-o postare anterioara....
Meteorologii ne-au dat vesti bune pentru zona noastra,ploile se mai restrang,asa ca vom avea posibilitatea sa recuperam lucrarile ramase restante in gradina....Nu mai spun ca buruienile se rasfata pe alocuri in voie dupa atatea ploi,si astazi le vom veni de hac...(pentru o scurta perioada,bineinteles).....

marți, 5 iunie 2012

Musafiri nepoftiti

De vreo doua saptamani,frunzele de salata,mustarul rosu urias,mai nou si frunzele de fasole arata ciuruite rau...am banuit la inceput ca sunt melci,dar am cautat si nici urma de melci.....
Am dat sfoara in tara
,la persoane mai avizate decat mine in ale gradinaritului si am aflat care sunt musafirii nepoftiti...puricii negri...niste ganganii mici care adora sa se infrupte din frunzele fragede de salata...

Am cautat solutii...nu dorim sa renuntam la ideea de gradina bio,deci din start am spus NU insecticidelor de tipul Carbetox.....solutia a venit de la o vecina ,care de ani de zile imprastie cenusa din soba in gradina,si nu are nici urma de salata ,sau fasole ciuruita...cred ca micutele insecte s-au mutat cu mic cu mare la noi in gradina,unde au gasit mediu propice....si gradinari de treaba,si mai ales milosi...

luni, 4 iunie 2012

Agricultura tarzie

Anul trecut pe vremea asta postam poze cu rosii din soiul timpuriu de 2.5 cm diametru....acum,la vremea asta,rosiile abia au inflorit...sa punem pe seama vremii capricioase,sau a faptului ca am amanat noi startul lucrarilor in gradina din cauza constructiei solarului,care acapara toata atentia...
Nu stiu...
Cert este ca si rosiile din asa zis-ul soi urias,cum ne place noua sa-l numim,pe care l-am pus la incoltit in ianuarie,cand afara erau zapezile mari...noi aveam pe geamuri ,langa calorifer rasaduri de rosii....
Aceste rasaduri le-am plantat la sfarsitul lui aprilie in gradina,afara din solar,ca in fiecare an.....si ele sunt in acelasi stadiu....inflorite.....
Se pare ca anul asta vom manca tarziu rosii din gradina noastra....dar vor fi rosii delicioase,cu gust bun,muncite si ingrijite de noi cu atata drag....

duminică, 3 iunie 2012

Double delight-trandafirul favorit al tatei...

Astazi am avut sedinta de shooting-protagonistul a fost frumosul pe care toata lumea il admira,si il remarca dintre toti trandafirii nostrii datorita prestantei ,coloritului,marimii si parfumului.
Fiecare floare are un design unic  a culorilor, culoarea rosu-grena crescand in intensitate si suprafata atat in urma expunerii la soare,si atunci cand temperatura si intensitatea luminii scad.
...cineva spunea foarte frumos ca este un cameleon....doua flori inflorite in acelasi timp nu seamana....
Baza petalei este de o culoare alb-crem,continuindu-se cu varful petalei rosu-grena...creionat artistic,ca o simpla dunga fina,sau,uneori,parca Dumnezeu a avut mai multa culoare in pensula ,si a colorat aproape jumatate de petala rosie.....
Este un joc de culori care pe noi ne unge la suflet....mai ales ca acesta a fost trandafirul preferat al tatei....
Tata...poza asta este pentru tine.....

Fenicul bulb

In aceasta primavara am descoperit gustul deliciosului fenicul,in mod intamplator.Eram in sudul Spaniei,si am vazut in piata fenicul....am cumparat,si l-am gatit la cuptor cu ulei de masline si condimente,servit cu friptura...a fost un deliciu....La intoarcere am cumparat seminte si le-am semanat in gradinuta noastra de zarzavat....
Cum vremea a fost si este inca total atipica la noi,pentru luna iunie,proportia de germinatie a fost modesta,dar ne putem mandri ca avem fenicul parfumat in gradina...mai ramane sa formeze bulb....
Pentru asta,cand va mai creste,il vom musuroi si vom pune in jurul fiecarei plante un pet taiat in interiorul caruia sa se dezvolte bulbul.....poate mai sunt si alte metode,dar pe aceasta ne-am hotarat sa o incercam in acest an...

Feniculul se mai numeste si finic, molura sau fincen, si este frecvent utilizat drept condiment si planta medicinala. In medicina populara romaneasca, decoctul semintelor se dadea copiilor mici pentru colici (afectiuni abdominale). . La origini, este o planta mediteraneana, adusa la noi si cultivata inca din vremea dacilor (a fost adusa din Grecia sau, dupa alte surse, chiar din Egiptul antic). Semintele de fenicul au o aroma dulce, un efect de stimulare a digestiei si a metabolismului bland, fiind probabil planta condimentara cel mai bine tolerata de organism. Poate fi administrata si bolnavilor de gastrita, si colon iritabil .






In afara de utilizarile culinare,eu ador ceaiul de fenicul,cunoscut pentru proprietatile digestive...de asemenea sunt persoane care cumpara seminte de fenicul in cantitate mai mare,din care prepara un delicios lichior de fenicul,de asemenea cu bune proprietati de digestiv....

vineri, 1 iunie 2012

Comanda trandafiri

Pentru ca tot vorbim de trandafiri,este sezonul lor,sunt superbi,parfumati,delicati,sa vorbim si despre ce ne dorim...
Iata ca am reusit sa-mi indeplinesc visul,si in toamna voi avea cativa trandafiri superbi,comandati din Olanda....ce mai ramane este sa-i primesc in stare buna(nu ma indoiesc ca olandezul nu este de cuvant...dar este un factor foarte important-transportul ...drumul lung..etc),si mai ales sa se prinda...
Din trandafirii comandati anul trecut,multisori,dealtfel patru nu au supravietuit....
Iata cativa din frumosii care ne vor bucura privirile si simturile la anul:


 Primii doi sunt de la Davin Austin....dimensiune 100 cm ,foarte parfumati....Ceilalti postati sunt Damascena,Marie Louise,Ispahan,Madame Hardy....pe ultimii ii vom conduce pentru a face o bolta...sunt foarte parfumati.....delicati nu mai spun....

Nicasol-partea a doua

Sunt aproape doua saptamani de cand am facut prima udare a legumelor cu Nicasol.Se vad deja primele rezultate....rosiile nu mai au frunzele patate,sunt mai verzi,mai sanatoase.
Am aplicat tratamentul si la vinete,ardei,gogosari,capsuni,zmeura...la acestea rezultatele le vedem mai tarziu....sunt inca mici
La rasadurile de rosii ,la sfarsitul saptamanii vom repeta tratamentul-pe prospect se mentioneaza ca se repeta la doua saptamani pe parcursul unei serii de flori....
Pentru la anul,vom aduna coji de oua de tara ,le vom usca si sfarama in masina de cafea...pana voi obtine un praf....am facut experienta asta la pamantul de flori,si se pare ca a fost o idee buna.....
Pamantul il voi folosi la rasaduri.....

Humusil

Doina, colega mea draga m-a intrebat despre Humusil.Am auzit lucruri bune despre el, nu l-am folosit inca,ceea ce stiu este ce scrie pe prospect

Produsele din gama HUMUSIL (varianta standard si cu Sulf) se produc pe bază de Lumbricompost – un biofertilizant obţinut din viermele roşu Californian (Lumbrocum Rubellis).

HUMUSIL Poate fi definit ca un fertilizator humic activ ce stimulează creşterea şi sănătatea plantelor. Conţine săruri de acizi humici, acizi humici, fulvo acizi, amino acizi, micro şi macro elemente, bacterii vii şi alte substanţe uşor de absorbit. Conţinutul de metale grele este mult mai scăzut decât normele stabilite.
Toţi nutrienţii disponibili în extract vor fi absorbiţi la nivel celular de către plane, ceea ce duce la activarea proceselor fiziologice şi bio-chimice permiţând asimilarea maximă a substanţelor ce sunt benefice pentru plante. 

HUMUSIL
este un concentrat ce trebuie diluat în apă şi se va aplica ca îngrăşământ pentru frunze sau pentru sol. 

Plantele tratate cu HUMUSIL au un sistem imunitar mai puternic ce le face mai rezistente la schimbări bruşte de temeratura şi la boli. Alte beneficii ale folosirii acestui îngrăşământ sunt după cum urmează: germinare rapida, sistem radicular mai bun şi mai puternic, mai bună reţinere a umezelii în plante, înmugurire accelerată, creştere mai rapidă şi rezistenţă la diferite bacterii şi fungi dăunători. Îngrăşământul HUMUSIL previne apariţia şi creşterea micro-florei patogene, reduce conţinutul de nitraţi din fructe şi legume, blochează absorbţia de metale grele de către plante, creşte conţinutul de fructoză, proteine şi vitamine. Stimulează înflorirea, fertilitatea, îmbogăţeşte gustul şi rezistenţa produselor. 

In plus, produsul HUMUSIL Sulf, este deosebit de eficace contra manei tomatelor si a vitei de vie.

Atunci când este folosit în creşterea florilor, plantele au o florescenţă mai bogată şi culori mai vii. 

HUMUSIL
este perfect compatibil cu fungicide, ierbicide şi insecticide ceea ce permite aplicarea lor simultană fără efecte negative asuprea procesului tehnologic. Îngrăşământul contribuie la reducerea impactului toxic al cantităţilor reziduale de ierbicide, împiedică plantele să absoarbă metale grele combinându-le în compuşi greu mobili şi insolubili, şi scade semnificatic conţinutul de nitraţi. 

HUMUSIL
este un fertilizant humic foarte eficient cu o gamă largă de aplicaţii în tot felul de recolte: grâu şi porumb, plante tehnice şi perene – livezi, vii, căpşuni şi alte fructe cultivate mici, legume, flori, arbuşti, iarbă de gazon, etc.

As dori sa-l comand si sa-l incerc.....